CHOSUN

한국 성인의 식품섭취와 본인이 인지한 치아우식증 및 치주질환의 관련성

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Author(s)
최정희
Issued Date
2008
Abstract
한국 성인을 대상으로 식품섭취와 식사패턴을 파악하고 구강질환과의 연관성을 분석하여 앞으로의 구강질환예방을 위한 영양정책과 영양프로그램 개발에 기초자료를 제공하고자 2005년(제 3기) 국민건강영양조사를 활용하여 연구를 시행하였다. 연구대상은 건강면접 조사 완료자 중 식품섭취조사에 참여한 9,047명 중 만 19세 이상의 성인 6,526명을 대상으로 하였다.
통계분석은SPSS 12.0 프로그램을 이용하여 분석하였고, 다음과 같은 결과를 얻었다.

1) 인구·사회학적 특성과 지난 1년간 본인이 인지한 양대 구강병의 연관성을 분석한 결과 성별은 여자가, 연령대별로는 65세 이상이, 교육수준별에서는 교육수준이 낮아질수록(p<0.001), 월평균 가구소득은 소득이 낮아질수록(p<0.001) 지난 1년간 본인이 인지한 치아우식증과 치주질환의 위험도가 높았다. 한편, 거주지에서는 읍·면에 거주하는 사람이 지난 1년간 본인이 인지한 치아우식증 위험도가 높았고(p<0.01), 지난 1년간 본인이 인지한 치주질환은 동에 거주하는 사람이 높게 나타났다(p<0.05).
2) 지난 1년간 본인이 인지한 치아우식증에 영향을 주는 식품군 요인을 분석한 결과 육류, 생선, 계란, 콩류와 같은 단백질(p<0.05)과 채소 및 과일류(p<0.01), 유지류(p<0.05)를 적게 섭취하고, 당류(p<0.05)를 많이 섭취할수록 본인 인지 치아우식증에 영향을 미치는 것으로 나타났고, 연간 본인인지 치주질환에 영향을 주는 식품군 요인을 분석한 결과 당류(p<0.05)를 많이 섭취할수록 본인인지 치주질환에 영향을 미치는 것으로 나타났다.
3) 지난 1년간 본인이 인지한 양대 구강병에 영향을 주는 영양소 요인을 분석한 결과 비타민 C를 적게 섭취할수록 지난 1년간 본인이 인지한 치아우식증에 영향을 미치는 것으로 나타났고, 지방과 비타민 C를 적게 섭취할수록 본인인지 치주질환에 영향을 미치는 것으로 나타났다(p<0.05).
4) 식사패턴에 따른 지난 1년간 본인이 인지한 양대 구강병 유무를 분석한 결과 위험식 식사패턴에서 연간 본인인지가 높게 나타났으며 통계적으로 유의한 차이가 있었다.
5) 식사패턴과 지난 1년간 본인이 인지한 양대 구강병의 연관성을 분석한 결과 위험식 식사패턴을 가지고 있는 사람에게서 연간 본인인지 치아우식증과 치주질환의 위험도가 높았다(p<0.05).

이상과 같은 결과로 본인인지 양대 구강병 발생에 있어 식품섭취의 중요성이 조사 분석 되어 앞으로 구강질환 예방을 위한 영양정책과 영양프로그램개발에 대한 연구가 지속되어야 할 것으로 사료된다|Relation between food intake and self-recognition of major oral disease on the Korean adults

Choi, Jeong-Hee, B.S., M.P.H.
Advisor: Prof. Kim, Dong-Kie, D.D.S., M.S.D., Ph.D.
Department of Health Science,
Graduate School, Chosun University

Targeting Korean adults, the food intake realities and the food pattern are grasped. And, its correlation with oral disease is analyzed. In order to offer basic data to developing the nutritional policy and nutritional program for the future prevention from oral disease, a research was conducted by utilizing the Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2005(the 3rd term). The research subjects were 6,526 adults in more than fully 19 years among 9,047 persons who participated in the food intake survey out of those who completed the health interview survey.
The statistical analysis was analyzed by using SPSS 12.0 program. And, the following results were obtained.

1) As a result of analyzing yes or no of dental caries and periodontal disease in the annually personal recognition according to general characteristics, it was indicated that the higher educational level leads to the higher dental caries and periodontal disease in the annually personal recognition(p<0.001). And, it was indicated that the more household monthly income leads to the lower dental caries and periodontal disease in the annually personal recognition(p<0.001). Also, the survey subjects, who reside in Dong, were indicated to be high in dental caries(p<0.01) and periodontal disease(p<0.05) in the annually personal recognition. In gender, the dental caries and periodontal disease in the annually personal recognition were indicated to be higher in women than men. However, there was no statistically significant difference.

2) As a result of analyzing the food-group factors that have influence upon dental caries in the annually personal recognition, it was indicated to have influence upon dental caries of the annually personal recognition in the less intake of protein(p<0.05) such as meats, fishes, eggs, and beans, vegetables & fruits(p<0.01), and oil & fat(p<0.05) and in the more intake of saccharide(p<0.05). as a result of analyzing the food-group factors that have influence upon periodontal disease in the annually personal recognition, it was indicated to have influence upon periodontal disease of the annually personal recognition in the more intake of saccharide(p<0.05), and showed statistically significant difference.

3) As a result of analyzing the nutrient factors that have influence upon both major oral illnesses in the annually personal recognition, it was indicated to have influence upon dental caries of the annually personal recognition in the less intake of vitamin C. And, the less intake of fat and vitamin C was indicated to lead to influencing the periodontal disease in the annually personal recognition. And, the statistically significant difference was shown(p<0.05).

4) As a result of analyzing whether or not both major oral illnesses according to meal pattern, all the lifetime personal recognition, the annually personal recognition, and the doctor's diagnosis for a lifetime in dental caries and periodontal disease were indicated to be high in the dangerous-type meal pattern, and had the statistically significant difference(p<0.05).

5) As a result of analyzing the meal-pattern factors that have influence upon both major oral illnesses in the annually personal recognition, the person, who has the dangerous-type meal pattern, had high risk level of the dental caries and periodontal disease in the annually personal recognition.

In the above results, as a result of surveying and analyzing importance of the food intake in the incidence of both major oral illnesses, it is considered that there will be necessity of continuing to research into developing the nutritional policy and nutritional program in order to prevent oral illness in the future.
Alternative Title
Relation between food intake and self-recognition of major oral disease on the Korean adults
Alternative Author(s)
Choi, Jeong Hee
Affiliation
일반대학원 보건학
Department
일반대학원 보건학과
Advisor
김동기
Awarded Date
2009-02
Table Of Contents
ABSTRACT ⅵ

Ⅰ. 서 론 1
1. 연구배경 및 필요성 1
2. 연구목적 4

Ⅱ. 연구 방법 5
1. 추출방법 및 연구대상 5
2. 선택문항 및 변수선정 6
3. 분석 방법 10

Ⅲ. 연구 결과 11
1. 조사대상자의 인구·사회학적 특성 11
2. 조사대상자의 인구·사회학적 특성, 식품군별 섭취량, 영양소 섭취양상과 지난 1년간 본인이 인지한 양대 구강병 유무와의 관련성 12
2.1. 인구·사회학적 특성에 따른 지난 1년간 본인이 인지한 치아우식증 유무 12
2.2. 인구·사회학적 특성에 따른 지난 1년간 본인이 인지한 치주질환 유무 14
2.3. 인구·사회학적 특성에 따른 지난 1년간 본인이 인지한 양대 구강병의 연관성 16
2.4. 지난 1년간 본인이 인지한 치아우식증에 영향을 주는 식품군 요인 17
2.5. 지난 1년간 본인이 인지한 치주질환에 영향을 주는 식품군 요인 18
2.6. 지난 1년간 본인이 인지한 치아우식증에 영향을 주는 영양소 요인 19
2.7. 지난 1년간 본인이 인지한 치주질환에 영향을 주는 영양소 요인 20
3. 식사패턴에 따른 양대 구강병 유무 21
3.1. 두 군집 간의 식품군별 섭취 양상 21
3.2. 식사패턴에 따른 지난 1년간 본인이 인지한 치아우식증 유무 23
3.3. 식사패턴에 따른 지난 1년간 본인이 인지한 치주질환 유무 24
3.4. 식사패턴과 지난 1년간 본인이 인지한 양대 구강병의 연관성 25

Ⅳ. 총괄 및 고안 26

Ⅴ. 결론 32

참고문헌 34
Degree
Doctor
Publisher
조선대학교
Citation
최정희. (2008). 한국 성인의 식품섭취와 본인이 인지한 치아우식증 및 치주질환의 관련성.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/8143
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000237908
Appears in Collections:
General Graduate School > 4. Theses(Ph.D)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2009-02-04
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