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국산 및 중국산 유통 건고추에 대한 aflatoxin B1, ochratoxin A 및 곰팡이 수에 대한 모니터링

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Author(s)
김영선
Issued Date
2007
Abstract
To research the contamination status of ochratoxin A, aflatoxin B1, and Howard Mold Counting of a red pepper, the test was performed on 80 kinds of a red pepper yielded and dehydrated with its stalk between 2006 to 2007. Aflatoxin B1 was detected in 2 samples of total 40 peppers produced in Korea, in the range of 2.5~4.3 ㎍/㎏. Six samples of 40 peppers produced in China have contained 0.2~15.3 ㎍/㎏ of aflatoxin B1. In the case of ochratoxin A, peppers of 4 districts in Korea have contained in the range of 2.0~3.9 ㎍/㎏. But on the other, 2.8~13.9 ㎍/㎏ of ochratoxin A was detected in peppers of distric's name - Ik Do from China, and 4.5~13.2 ㎍/㎏ was detected in peppers of distric's name - Cheong Do from china. In addition, It was researched that peppers from china have counted 0~20% of molds and it was little more than those of korea 0~15% by Howard Mold Counting assay. And quality of peppers can be classified into 3 levels by dehydration condition. The data shows that the lower quality was the more mols % they have got, In some case, Chinese peppers of 3rd level was counted 2 times higher than those of Korea. In research of aflatoxin B1 detection in each part of peppers divided into 3-seeds, pulp, stalk, It wasn't detected in pulp but in stalk, It was detected 22.2 ㎍/㎏ in Korean peppers and 47.0 ㎍/㎏ in Chinese peppers. Also ochratoxin A was not detected in pulp, but in stalk, about 28 ㎍/㎏ of ochratoxin A was dected in Korean peppers and in chinese peppers it was about 29 ㎍/㎏. And in Molds %, there were no differences between producing area and each parts. In conclusion, It is needed to use pure pulp excepting stalks and seeds in process of producing powder peppers for the reduction of these toxin such as aflatoxin B1, ohcratoxin A and molds number.
Alternative Author(s)
Kim, Young Seon
Affiliation
식품의약학과
Department
일반대학원 식품의약학과
Awarded Date
2008-02
Table Of Contents
ABSTRACT ⅴ

제1장 서론 1

제2장 재료 및 방법 5
제1절 실험재료 5
제2절 표준품 및 시약 5
제3절 표준용액의 조제 5
제4절 정제용 칼럼 및 분석장비 6
제5절 시료 전처리 및 측정방법 9
1. 아플라톡신 B1 9
2. 오클라톡신 A 11
3. 곰팡이 수 13
제6절 국산 및 중국산 유통 건고추의 aflatoxin B1, ochratoxin A 및
곰팡이에 의한 오염도 조사 15
제7절 건조 방법에 따른 국산 및 중국산 유통 건고추의 aflatoxin B1,
ochratoxin A 및 곰팡이에 의한 오염도 조사 18
제8절 국산 및 중국산 유통 건고추의 부위별 aflatoxin B1, ochratoxin A
및 곰팡이에 의한 오염도 조사 19

제3장 결과 및 고찰 20
제1절 Aflatoxin B1 및 ochratoxin A표준용액의 검량곡선 20
제2절 국산 및 중국산 유통 건고추에 대한 aflatoxin B1 오염도 조사 24
제3절 국산 및 중국산 유통 건고추에 대한 ochratoxin A 오염도 조사 28
제4절 국산 및 중국산 유통 건고추에 대한 곰팡이 오염도 조사 32
1. 세포벽의 평행 32
2. 분절 32
3. 입자형성 32
4. 분지 32
5. 균사의 말단 33
6. 비굴절성의 외관 33
제5절국산 및 중국산 유통 건고추의 품질별 aflatoxin B1, ochratoxin A
및 곰팡이에 의한 오염도 조사 38
1. 품질별 아플라톡신 B1 오염도 조사 38
2. 품질별 오클라톡신 A 오염도 조사 40
3. 품질별 곰팡이 오염도 조사 40
제6절 국산 및 중국산 유통 건고추의 부위별 aflatoxin B1, ochratoxin A
및 곰팡이에 의한 오염도 조사 43
1. 부위별 아플라톡신 B1 오염도 조사 43
2. 부위별 오클라톡신 A 오염도 조사 45
3. 부위별 곰팡이 오염도 조사 47

제4장 결론 51

제5장 참고문헌 53
Degree
Master
Publisher
조선대학교
Citation
김영선. (2007). 국산 및 중국산 유통 건고추에 대한 aflatoxin B1, ochratoxin A 및 곰팡이 수에 대한 모니터링.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/7045
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000235985
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2008-02-19
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