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전통 김치에서 분리한 신규 Bacillus 속 균주 발효액의 항세균, 항염 및 항산화 활성연구

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Author(s)
하정완
Issued Date
2011
Abstract
In order to search new antibacterial agents from bacterial source, one potent strain was isolated from Kimchi. It was a new strain which was classified as Bacillus sp CS61 based on biochemical, morphological, physiological and 16S-ribosomal DNA sequence analysis. For the production of antibacterial compound, optimization of medium composition and fermentation conditions were studied. To determine suitable carbon sources, nitrogen sources and mineral sources, various compounds were examined. Maltose and beef extract were found to be the most effective carbon and nitrogen source while none of mineral sources were found suitable for the production. The strain showed the strongest antibacterial activity at 72 hours when cultivated at 37℃ and pH 8.05. Furthermore
it showed thermostability up to 60 ℃ and stability against digestive enzymes such as pronase and trypsin. The strains showed antibacterial activity specially against Gram positive but not against Gram negative bacteria. Moreover, Bacillus sp CS61 also showed strong antioxidative activity which was measured by DPPH radical scavenging activity. While antiinflamatory activities was measured by reducing power and nitrite scavenging activity.
To sum up, in this study, we have isolated a new strain related to Bacillus which produced strong antibacterial, antiinflammatory and antioxidative activities in the culture media.
Alternative Title
Antibacterial, Antiinflammatory and Antioxidative activities of a new Bacillus strain isolated from Kimchi
Alternative Author(s)
Ha, Jung Wan
Affiliation
조선대학교 약학대학원
Department
일반대학원 약학과
Advisor
유진철
Awarded Date
2011-08
Table Of Contents
제1장 서론...................................................................1
제2장 재료 및 방법........................................................4
제1절 항세균 활성을 나타내는 미생물의 분리 및 동정
1. 항세균 활성을 나타내는 미생물의 분리.........................4
2. 16S rRNA의 염기서열................................................4
제2절 Bacillus sp CS61균주의 최적 성장 배지분석.............4
1. 탄소원 이용능력 및 항생제 내성 병원성 미생물 생육저해 효과...............................................................................5
2. 질소원 이용능력 및 항생제 내성 병원성 미생물 생육저해 효과...............................................................................5
3. 금속이온 이용능력 및 항생제 내성 병원성 미생물 생육저해 효과............................................................................5
제3절 최적배지 배양 시 Bacillus sp CS61균주의 생장 조건 분석..............................................................................6
제4절 Bacillus sp CS61균주 발효액의 내열성 및 효소 안정성.6
제5절 Bacillus sp CS61균주 발효액의 항생제 내성 병원성 미생물, 장내 유해 세균에 대한 최소저해농도 분석.................7
제6절 Bacillus sp CS61균주 발효액의 DPPH 라디칼 소거능 (DPPH radical scavenging activity)확인 실험...................7
제7절 Bacillus sp CS61균주 발효액의 환원력(Reducing power) 확인 실험.........................................................7
제8절 Bacillus sp CS61균주 발효액에 의한 NO생성 억제 활성 및 세포 생존률 측정......................................................8
제3장 결과 및 고찰........................................................9
제1절 항세균 활성을 나타내는 미생물의 분리 및 동정..........9
1. 형태학적 특성 분석...................................................9
2. 분자생물학적 특성 분석.............................................9
제2절 Bacillus sp CS61균주의 최적 성장 배지분석.............9
1. 탄소원 이용능력 및 항생제 내성 병원성 미생물 생육저해 효과...............................................................................9
2. 질소원 이용능력 및 항생제 내성 병원성 미생물 생육저해 효과...............................................................................9
3. 금속이온 이용능력 및 항생제 내성 병원성 미생물 생육저해 효과..........................................................................10
제3절 최적배지 배양 시 Bacillus sp CS61균주의 생장 조건 분석.............................................................................10
제4절 Bacillus sp CS61균주 발효액의 내열성 및 효소 안정성.............................................................................10
제5절 Bacillus sp CS61 균주 발효액의 항생제 내성 병원성 미생물, 장내 유해 세균에 대한 최소저해농도 분석................11
제6절 Bacillus sp CS61 균주 발효액의 DPPH 라디칼 소거능(DPPH radical scavenging activity)확인 실험..................11
제7절 Bacillus sp CS61 균주 발효액의 환원력(Reducing power) 확인 실험........................................................11
제8절 Bacillus sp CS61균주 발효액에 의한 NO생성 억제 활성 및 세포 생존률 측정.....................................................12
제4장 결론..................................................................13
제5장 참고문헌............................................................28
Degree
Master
Publisher
조선대학교
Citation
하정완. (2011). 전통 김치에서 분리한 신규 Bacillus 속 균주 발효액의 항세균, 항염 및 항산화 활성연구.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/9203
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000242042
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2011-08-12
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