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효소반응과 초임계 유체 추출을 활용한 비린취 제거 및 추출 후 영양성분의 변화

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Author(s)
류지순
Issued Date
2010
Keyword
Supercritical Fluid CO2|Odor|Aldehyde|Fatty acid|GC/MS|Lipase
Abstract
Since marine products, seaweeds, anchovy, and fish have their own stinky odor, people sometimes hesitate to eat them. Stinky odors are related to anchovy odor, microbial spoilage odor, and oxidized odor. The chemical compounds associated with stinky odor are mostly aldehydes, ketones and alcohols derived from the unsaturated fatty acids in anchovy. During storage the anchovy deteriorate through autolytic and microbial reactions.
In this research, the supercritical extraction process with lipase treatment has been adopted to remove stinky odor of anchvy. With the change of temperature, pressure, and changes of nutrient compositions the odorous compound were detected with GC/MS. When the supercritical extraction process without lipase was applied to the odoriferous sample, aldehyde concentration was decreased with the increase of temperature and pressure. The optimal temperature, pressure and rate ratio were 80 oC, 120 bar, and 1:1, respectively. With lipase treatment, the optimal temperature was decreased to 60 oC, pressure was 120 bar, and rate ratio was 1:2. Without lipase treatment, fatty acid concentration was decreased to 80 ℃, 80 bar, 1:2. With lipase treatment, the optimal conditions were 50 ℃, 100 bar, 1:2. Therefore, the result indicates that the condition without the lipase treatment is better than with lipase treatment for the removal of anchovy stinky odors.
Alternative Title
Use of enzyme reaction and supercritical extraction for the removal of fishy odor and composition change of aldehyde and fatty acid in anchovy
Alternative Author(s)
Ryu, Ji-Soon
Department
일반대학원 화학공학과
Advisor
이중헌
Awarded Date
2011-02
Table Of Contents
LIST OF FIGURES III
LIST OF TABLES V
ABSTRACT VII
제 1 장. 서론 1
1. 초임계 유체 추출의 원리 1
2. Lipase mechanism 2
3. 멸치의 성분 3
4. 냄새성분 4
제 2 장. 실험 재료 및 방법 11
1. 실험 재료 및 기기 11
가. 실험 재료 11
나. 실험 기기 11
2. 초임계 유체 추출 방법 13
3. Vent gas 성분 분석 방법 13
4. Aldehyde 계 성분 측정 방법 14
5. Fatty acid 성분 측정 방법 14
제 3 장. 실험 결과 16
1. 시료 사진 비교 16
가. 시료 건조 전의 추출 전 ∙ 후 사진 비교 16
나. 시료 건조 후의 추출 전 ∙ 후 사진 비교 16
2. 초임계 반응 온도에 따른 결과 18
가. 추출 전 ∙ 후 후각 결과 18
나. 추출 전 ∙ 후 vent gas 분석 결과 21
다. 추출 전 ∙ 후 aldehyde 계 성분 분석 결과 24
3. 초임계 반응 압력에 따른 결과 28
가. 추출 전 ∙ 후 후각 결과 28
나. 추출 전 ∙ 후 vent gas 분석 결과 31
다. 추출 전 ∙ 후 aldehyde 계 성분 분석 결과 34
4. 초임계 반응 보조용매 비율에 따른 결과 37
가. 추출 전 ∙ 후 후각 결과 37
나. 추출 전 ∙ 후 Vent gas 분석 결과 40
다. 추출 전 ∙ 후 aldehyde 계 성분 분석 결과 43
5. 초임계 반응 추출물의 fatty acid 성분 분석 결과 46
가. Lipase가 없는 경우 46
나. Lipase가 있는 경우 47
제 4 장. 결 론 50
참고문헌 52 
Degree
Master
Publisher
조선대학교 대학원
Citation
류지순. (2010). 효소반응과 초임계 유체 추출을 활용한 비린취 제거 및 추출 후 영양성분의 변화.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/9065
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000241462
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
Authorize & License
  • AuthorizeOpen
  • Embargo2011-03-03
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