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식품 사고 분석을 통한 리스크 커뮤니케이션 활성화 방안 연구

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Author(s)
최성락
Issued Date
2009
Abstract
Sound and reliable risk communication can help public officials prevent ineffective, fear-driven, and potentially damaging public responses to food-related incidents. Taking appropriate risk communication procedures would foster the trust and confidence that are vital in solving crisis situation. So this study was executed to investigate ⅰ) theories on risk communication ⅱ) risk communication application in korea and to analyze the case studies of food incidents such as kimchi, benzene in beverage, sulfur dioxide in Chinese steamed rice, malachite green in fish, parasites egg in kimchi, melamine in snack, as well as mad cow disease scandal. Also this study was implemented to analyze the perception of stakeholder such as consumers, officials and food manufacturers through questionnaire. The major findings are as follows;
Based on the principles of risk communication, in the case of benzene in beverage, effective risk communication was achieved through obtaining relevant information in advance, quantifying risks, opening the risks to the public with the participation of risk communication experts and establishing long-term controlling measures of the risk. On the other hand, in the case of beef from United State of America, on the initiative stage of incident, competent authorities didn't provide the public with reliable information nor collect the public opinion. Even though there were some efforts to deliver information, they were not so effective, as a result the communication of that risk became untrustworthy. The result of this study shows that consumers are informed about food safety information mainly through television and the internet. It is known that they thought the most important factors related to food safety information are accuracy and confidence. Interestingly, the number of the consumers who remember the mad cow disease scandal, melamine in snack and mice head in snack incidents being on social issues are much larger than benzene incident in beverage. People tend to be exposed to food safety related information from television and news just as they say. On the other hand, some of them try to look for more accurate and confidential information from governmental websites. Regarding the delivery of food safety related information, consumers prefer the way of announcement using experts groups, such as professors and medical doctors, rather than government alone. This study implies that the understanding of consumers involved in risk communication is very important in deciding the effective way of implementing risk communication. In addition, it is important to define problems more openly, to recognize that risk is relative, to separate values and sciences, to identify other forums for wider debates and to build trust by practicing mutual respects. Government authorities also try to deliver accurate meaning of the risk and cooperate with the media as successful channel for risk communication, through regular meetings with the media which is the major means for consumers to obtain information.
Alternative Title
Risk Communication Revitalization by Analysis of Food Incidents
Alternative Author(s)
Choi, Sung-Rak
Affiliation
식품의약학과
Department
일반대학원 식품의약학과
Advisor
이명렬
Awarded Date
2010-02
Table Of Contents
ABSTRACT
제1장 서 론 3
제1절 연구배경 3
제2절 연구목적 6
제2장 연구 방법 8
제1절 리스크 커뮤니케이션에 대한 이론적 고찰 및 선진 제외국 동향 8
제2절 식품 사고 리스크 커뮤니케이션 사례분석 8
제3절 리스크 커뮤니케이션에 대한 인식도 조사 9
제3장 연구결과 및 고찰 11
제1절 리스크 커뮤니케이션에 대한 이론적 고찰 및 선진 제외국 동향 11
1. 리스크 커뮤니케이션에 관한 이론적 고찰 11
1) 위해분석 및 위해평가 11
2) 리스크 커뮤니케이션의 정의 및 분류 13
3) 리스크 커뮤니케이션의 전통적 시각과 사회학적․심리학적 이론 14
2. 국내 리스크 커뮤니케이션 실시 27
1) 리스크 커뮤니케이션의 목적 27
2) 리스크 커뮤니케이션의 모델 27
3) 내부리스크 커뮤니케이션 및 외부리스크 커뮤니케이션 29
4) 이해관계자의 확인 및 참여 29
5) 리스크 커뮤니케이션 전략 34
6) 위해인지와 공중분석 37
3. 리스크 커뮤니케이션에 관한 선진 제외국 동향 42
1) OECD 42
2) CODEX 45
3) 미국 JIFSAN 51
4) 유럽연합(EU) 60
제2절 식품사고 리스크 커뮤니케이션 사례분석 62
1. 불량 만두소 사건 63
2. 중국산 찐쌀 이산화황 검출 사건 67
3. 말라카이트 그린 사건 70
4. 김치 기생충알 사건 73
5. 비타민 C 음료 벤젠 사건 76
6. 과자의 멜라민 사건 80
7. 미국산 쇠고기 사건 84
제3절 리스크 커뮤니케이션에 대한 인식도 조사 결과 분석 87
1. 조사도구의 신뢰도 검증 87
1) 신뢰도 측정방법 87
2) 신뢰도 검증결과 88
2. 식품 관련 리스크 커뮤니케이션 인식도 조사 결과 89
1) 식품안전정보에 대한 매체 선호도 89
2) 식품 관련 유명 사건․사고에 대한 인식도 91
3) 식품관련 유명 사건․사고 정보 획득 경로 분석 94
4) 식품안전정보 매체에 대한 중요 요소 인식도 분석 96
5) 식품안전정보에 대한 대응 분석 99
6) 식품 관련 사고 발생시 안전정보 신뢰도 분석 100
7) 식품관련 사고 발생시 안전정보 신뢰 이유 분석 103
8) 평상시 정부기관 식품안전정보 이용 분석 106
9) 멜라민 등 식품사고발생시 정부기관 식품안전정보 이용 분석 109
10) 식품안전정보 발표 기관 관련 선호도 분석 111
11) 식품안전정보 발표 개선 방안 분석 113
12) 합리적 식품안전정보 전달 방안 분석 115
제4절 고찰 116
제4장 결론 121
제5장 참고문헌 123
APPENDIX Ⅰ 127
Degree
Doctor
Publisher
조선대학교
Citation
최성락. (2009). 식품 사고 분석을 통한 리스크 커뮤니케이션 활성화 방안 연구.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/8536
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000239421
Appears in Collections:
General Graduate School > 4. Theses(Ph.D)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2010-01-25
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