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천일염된장 및 된장종균 Bacillus subtilis DJI의 암세포 성장 억제효과

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Author(s)
이선미
Issued Date
2009
Abstract
This study extracted anticancer Bacillus subtilis DJI from 4 types of strains separated from traditional fermented foods. The results of measuring the anticancer effect of B. subtilis DJI supernatant by cultivation phase according to the MTT assay method showed a high concentration-dependent cancer cell restraint effect for HT-29(human colon cancer cell) and AGS(human gastric adenocarcinoma cell), but, uniquely, showed a concentration-dependent cell growth effect for BJ(human foreskin normal cell). The anticancer effect of supernatant on cancer cells by cultivation phase was high in the order of the death phase, stationary phase and logarithmic phase, which confirmed that the closer to the death phase, the bigger anticancer effect was. The extraction of cell wall content from B. subtilis DJI showed a yield of 59%, and the measurement of the anticancer effect of B. subtilis DJI cell wall showed a high restraint rate for HT-29, but little cell toxicity for BJ. DJI doenjang was prepared by using B. subtilis DJI starter and the refined salt or solar salt with 12%(w/v) concentration. The prepared doenjangs were fermented and aged for 2 month and 16 month respectively. MTT assay was used to measure the growth-inhibitory effect of DJI doenjang extracts(water, methanol) on BJ, HT-29 and AGS. The anticancer effect increased in both refined salt-doenjang and solar salt-doenjang as fermentation period increased. In particular, in the case of water extracts, solar salt-doenjang showed much better anticancer effect than refined salt-doenjang. In addition, apoptosis were observed when the water extracts of the doenjangs were treated into AGS. In particular, it was observed that more apoptosis occured in solar salt-doenjang treats than refined salt-doenjang treats.
Alternative Title
Growth-inhibitory Effects of the Solar salt-Doenjang and Doenjang starter Bacillus subtilis DJI on Cancer cells
Alternative Author(s)
Lee, Sun Mi
Department
일반대학원 식품영양학과
Advisor
장해춘
Awarded Date
2009-08
Table Of Contents
제 1 장 서 론 ………………………………………………………………………… 1

제 2 장 실험재료 및 방법 …………………………………………………………… 8
제 1절. Bacillus subtilis DJI 균주의 암세포 성장 억제효과 ……………… 8
1. 사용균주 ………………………………………………………………………… 8
2. B. subtilis DJI 균주의 생육도 ………………………………………………… 8
3. B. subtilis DJI의 세포벽성분 추출 ………………………………………… 11
4. In vitro 항암실험 ……………………………………………………………… 14
1) 암세포 성장 억제효과 균주 선별 ………………………………………… 14
(1) 시료의 준비 ……………………………………………………………… 14
(2) 세포배양 …………………………………………………………………… 14
(3) MTT assay에 의한 세포 생존율 측정 ………………………………… 15
2) B. subtilis DJI의 배양단계별 상징액의 암세포 성장 억제효과 ……… 16
(1) 시료의 준비 ……………………………………………………………… 16
(2) 세포배양 …………………………………………………………………… 16
(3) MTT assay에 의한 세포 생존율 측정 ………………………………… 16
3) B. subtilis DJI 세포벽성분의 암세포 성장 억제효과 …………………… 17
(1) 시료의 준비 ………………………………………………………………… 17
(2) 세포배양 …………………………………………………………………… 17
(3) MTT assay에 의한 세포 생존율 측정 ……………………………… 17
4) 세포의 형태적 변화 관찰 ………………………………………………… 19
제 2절. Bacterial-koji(B. subtilis DJI)를 이용하여 제조한 천일염 된장의 암세포 성장 억제효과 …………………………………………………………… 20
1. 소금의 종류를 달리한 bacterial-koji 이용 된장 제조 …………………… 20
1) Bacterial-koji 제조 ………………………………………………………… 20
2) 된장의 제조 …………………………………………………………………… 20
2. 된장의 구성아미노산 분석 … ………………………………………………… 22
3. 된장의 유리아미노산 분석 …………………………………………………… 22
4. 된장의 추출 …………………………………………………… … … … … … … 23
5. In vitro 항암실험 ……………………………………………………………… 25
1) 소금의 종류 및 발효기간을 달리한 된장의 암세포 성장 억제효과 …… 25
(1) 시료의 준비 ……………………………………………………………… 25
(2) 세포배양 ………………………………………………………………… 25
(3) MTT assay에 의한 세포 생존율 측정 ……………………………… 25
2) 세포의 형태적 변화 관찰 ………………………………………………… 26
3) Apoptosis의 관찰 ……………………………………………………………… 26
6. 통계처리 …………………………………………………………………………… 28

제 3 장 결과 및 고찰 …………………………………………………………………… 29
1. 암세포 성장 억제효과 균주 선별 … … … … … … … … … … … … … … ………… 29
2. B. subtilis DJI의 배양단계별 상징액의 암세포 성장 억제효과 …… ………… 36
3. B. subtilis DJI 세포벽성분의 추출 수율 및 암세포 성장 억제효과 ………… 42
4. 된장의 구성아미노산, 유리아미노산 분석 ……………………………………… 46
5. 소금의 종류 및 발효기간을 달리한 된장의 암세포 성장 억제효과 ………… 51
1) 소금의 종류를 달리한 2개월 숙성 된장 ……………………… ……………… 51
2) 소금의 종류를 달리한 16개월 숙성 된장 ……………………………………… 61
6. Apoptosis의 관찰 ……………………… ……………………… … …… ……… … …… 72

제 4 장 결 론 ………………………………………………………………………… 74

제 5 장 참고문헌 ……………………………………………… ……………… … … …… 77
Degree
Master
Publisher
조선대학교 대학원
Citation
이선미. (2009). 천일염된장 및 된장종균 Bacillus subtilis DJI의 암세포 성장 억제효과.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/8337
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000238478
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
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  • Embargo2009-08-04
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