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아이스크림 당 폐수처리 최적공정에 관한 연구

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Author(s)
설동화
Issued Date
2009
Abstract
본 연구에서는 난분해성 당 폐수처리 현장에서의 각 공정별 처리효율을 면밀하게 조사하고 공정별 처리효율을 극대화 할 수 있는 진보된 현장 처리기술을 연구함으로써, 제시된 생물학적 폐수처리이론의 실제적 현상의 검증과, 환경부의 수질원격감시시스템(Tele-metering System)에 효과적으로 대응 할 수 있는 안정적 당 폐수처리기술 연구를 통해 전국의 캔디 및 아이스크림제조공장 등 고농도 당 폐수를 처리하는 모든 시설에서 공통적으로 적용이 가능하고 BOD, COD, SS, N-H, T-N, T-P 등 오염물질의 처리효율 값을 최상으로 실현 할 수 있으며, 새로운 설계 목표치 제안이 가능한 당 폐수처리 최적화 기술로써 현장의 실제 데이터를 제시하고, 이러한 연구과정을 통하여 고농도 난분해성 당 폐수의 호기적 처리기술에 대한 연구를 완결하고자 한다.|Sugar waste water is soluble and is discharged as high concentrate. And in the process of producing ice cream much dairy cream and chocolate is used and the use of detergents such as chlorine germicide and liquid soap increase to get rid of general bacteria. For this reason, in the primary chemical disposal of sugar waste water, much sludge condensed by chemical agents is produced but on the other hand, fusible organisms are not removed enough. In the main process of sugar waste water disposal, activated sludge system is applied and its planned BOD removal rate is up to 90~95%, which is hard to comply with the effluent standard of the final waste water.

The undisposed fusible sugar waste water acts as an overloading factor and makes the activated sludge tank produce viscous bulking at all times. Its long-term stay and the components of influent detergent makes the dismantling of floc proceed and residual dairy cream causes actinomycete to increase and filamentous fungal bulking to create. The purpose of sludge disposal lies in preserving the self-cleansing of river system by minimizing the effluence of waste water as well as observing the effluent standard of waste water through complete removal of influent contaminants.

To achieve the goal of sugar waste water disposal, biodegradability of activated sludge microorganisms should reach at the level of more than 98~99% but the phenomenon of deterioration of biodegradability repeats caused by rapid change of loads and difference in concentration of substrate. Activated sludge microorganisms has the property that its biodegradability deteriorates in the optimal greenhouse condition to proliferate, instead.

Compared with this, the organisms survived in such an environment as the impacts have been loaded repeatedly at any time create strong resistance. As this resistance is succeeded the genetic information of biodegradability individually among generations, the biodegradability of sugar waste water greatly increases.

Therefore, the application of operating technique to intensify the degradability is needed for an effective effluent sludge disposal.
Alternative Title
A Study on the Optimization Process of Ice-cream Sugar Wastewater Treatment
Alternative Author(s)
Seol, Dong-Hwa
Affiliation
조선대학교 일반대학원
Department
일반대학원 환경생명공학과
Advisor
최형일
Awarded Date
2009-08
Table Of Contents
제 Ⅰ장 서 론 1
제1절 연구배경 1
제2절 연구목적 2

제 2 장 이론적 고찰 3
제1절 아이스크림의 출현과 시장 동향 3
제2절 아이스크림의 제조공정 6
제3절 아이스크림 공장의 환경배출물질 11
제4절 아이스크림 당 폐수발생 및 처리 43

제 3 장 실험장치 및 실험방법 67
제1절 실험 장치 67
제2절 실험 측정방법 68

제 4 장 실험결과 및 고찰 68
제1절 용적부하 별 처리효율 69
제2절 F/M비 별 처리효율 75
제3절 체류시간 별 처리효율 81
제4절 DO농도 별 처리효율 84
제5절 수온 별 처리효율 89
제6절 유기산발효 처리효율 95
제7절 N, P 첨가효율 99
제8절 유기물 생체 전환율 111
제9절 생체 흡착율 115
제10절 생물탈취 126
제11절 순환 물질수지 129
제12절 당 폐수처리 공정개선 효율 132
제13절 최종 처리효율 173

제 5 장 결 론 179

참고문헌 182
Degree
Doctor
Publisher
조선대학교 대학원
Citation
설동화. (2009). 아이스크림 당 폐수처리 최적공정에 관한 연구.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/8296
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000238408
Appears in Collections:
General Graduate School > 4. Theses(Ph.D)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2009-08-04
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