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쇠고기 분쇄육의 감마선 및 전자선 조사에 의해 유도된 Hydrocarbon류 분석

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Author(s)
황인민
Issued Date
2009
Abstract
The purpose of the study was the possibility of identification by radiation-induced hydrocarbons analysis from irradiated ground beef. This experiment is comparison of vacuum and N2 gas packing methods and gamma ray and electron beam.
When triglycerides are irradiated, hydrocarbons formed from each fatty acid. Radiation-induced hydrocarbons of ground beef was determined sequential procedure of lipid extraction by hexane, hydrocarbon isolation by florisil column chromatography and quantitative analysis by gas chromatography.
As a result, radiation-induced hydrocarbons of ground beef was detected two types. First hydrocarbon type is one carbon less than parent fatty acid. Second hydrocarbon type is two carbon less than parent fatty acid and additional formed double bond at first carbon position. The major hydrocarbons in the irradiated ground beef was 8-heptadecene(C17:1) and 1,7-hexadecadiene(C16:2) from oleic acid. These hydrocarbons were high concentration but not detected in non-irradiated ground beef. Also, Radiation induced hydrocarbons are linear increase when the increase in the irradiation absorbed doses.
And effects of gamma ray and electron beam radiation were similar at the same absorbed doses. But a higher level of radiation-induced hydrocarbons in gamma-rays has been confirmed than electron beam. Also, regression(R2) is gamma ray closer than electron beam to the 1. Because gamma ray is strong illuminate than electron beam.
And effects of vacuum package and N2 gas package were similar at the same radiation absorbed doses. But a higher level of radiation-induced hydrocarbons in vacuum package has been confirmed than N2 gas package. Also, regression(R2) is vacuum package closer than N2 gas package to the 1. This is the meaning of investigation was well vacuum package than N2 gas package.
Alternative Title
Analysis of Radiation Induced Hydrocarbons in Ground Beef by Gamma-Ray and Electron Beam Irradiation
Alternative Author(s)
Hwang In Min
Affiliation
식품영양학과
Department
일반대학원 식품영양
Advisor
김경수
Awarded Date
2009-08
Table Of Contents
ABSTRACT ⅸ

제 1 장 서 론 1

제 2 장 실험재료 및 방법 7

제 1 절 실험재료 및 기기 7
1. 실험재료 7
가. 시료의 준비 7
나. 방사선 조사 7
(1) 감마선 조사 7
(2) 전자선 조사 7
2. 분석시약 8
3. 분석기기 8

제 2 절 실험방법 9
1. 방사선 조사 시료의 지방 추출 9
가. 유기용매 추출법에 의한 지방 추출 9
2. 방사선 조사에 의해 생성된 hydrocarbon류 분리 9
가. Florisil의 불활성화 9
나. Hydrocarbon류의 분리 10
3. 방사선 조사에 의해 생성된 hydrocarbon류의 분석 10
가. GC/MS에 의한 hydrocarbon류의 분석 10
나. Hydrocarbon류의 확인 11
4. 통계처리 13

제 3 장 결과 및 고찰 14

제 1 절 지방분해산물 분석 14
1. 시료의 지방 추출 14
2. Hydrocarbon류 표준물질의 GC/MS 분석 14

제 2 절 Hydrocarbon류 생성 기전 15
1. Hydrocarbon류 생성기전 15

제 3 절 진공 포장된 쇠고기 분쇄육에 방사선 조사로 생성된 hydrocarbon류 17
1. 진공포장된 쇠고기 분쇄육 17
2. 진공 포장된 쇠고기 분쇄육의 감마선 조사로 생성된
hydrocarbon류 17
가. 진공 포장된 쇠고기 분쇄육의 감마선 조사 17
나. 진공 포장된 쇠고기 분쇄육의 감마선 조사로 생성된
hydrocarbon류 분석 19
다. Hydrocarbon류의 표준검량선 작성 및 회귀분석 26
3. 진공 포장된 쇠고기 분쇄육의 전자선 조사로 생성된
hydrocarbon류 27
가. 진공 포장된 쇠고기 분쇄육의 전자선 조사 27
나. 진공 포장된 쇠고기 분쇄육의 전자선 조사로 생성된
hydrocarbon류 분석 29
다. Hydrocarbon류의 표준검량선 작성 및 회귀분석 36

제 4 절 질소 포장된 쇠고기 분쇄육에 방사선 조사로 생성된 hydrocarbon류 37
1. 질소 포장된 쇠고기 분쇄육 37
2. 질소 포장된 쇠고기 분쇄육의 감마선 조사로 생성된
hydrocarbon류 37
가. 질소 포장된 쇠고기 분쇄육의 감마선 조사 37
나. 질소 포장된 쇠고기 분쇄육의 감마선 조사로 생성된
hydrocarbon류 분석 39
다. Hydrocarbon류의 표준검량선 작성 및 회귀분석 46
3. 질소 포장된 쇠고기 분쇄육의 전자선 조사로 생성된
hydrocarbon류 47
가. 질소 포장된 쇠고기 분쇄육의 전자선 조사 47
나. 질소 포장된 쇠고기 분쇄육의 전자선 조사로 생성된
hydrocarbon류 분석 48
다. Hydrocarbon류의 표준검량선 작성 및 회귀분석 56

제 4 장 요 약 57

참 고 문 헌 59
Degree
Master
Publisher
조선대학교
Citation
황인민. (2009). 쇠고기 분쇄육의 감마선 및 전자선 조사에 의해 유도된 Hydrocarbon류 분석.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/8286
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000238392
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
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  • Embargo2009-08-04
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