CHOSUN

식중독균 오염 경로 추적을 위한 PFGE 활용 방안

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Author(s)
최순곤
Issued Date
2008
Abstract
ABSTRACT

Application of pulsed-field gel electrophoresis(PFGE) for tracing the route of foodborne pathogens contamination

Choi, Soon Gon
Advisor : Prof. Chang, Hae-choon, Ph. D.
Department of Food and Drug
Graduate School of Chosun University

To investigate foodborne disease we performed a prospective PFGE study and retrospective analysis of foodborne disease outbreaks in Korea. The prevention of foodborne disease requires a coordinated program of epidemiological study and rapid inspection involving tracing the route of foodborne pathogens contamination. Pulsed-field gel electrophoresis (PFGE) is a powerful tool for characterizing various foodborne pathogens at the DNA level, obtaining relevant information on genome size and constructing the physical and genetic map of the chromosome of bacteria that are poorly understood at the genetic level. PulseNet is a national network of public health and food regulatory established in the US to detect clusters of foodborne disease and respond quickly to foodborne outbreak investigations. In this active surveillance system detected by the network must be confirmed by epidemiological mean to determine if an outbreak is occurring. Presently, the preferred subtyping method of PulsedNet is pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). And speeds outbreak investigations through focusing efforts on cases with indistinguishable PFGE patterns. Monitor for foodborne disease associated with a product and cut out foodborne illness. The subtyping of foodborne pathogens continuously monitors patterns submitted to the national database. Foodborne disease are a global problem and infections in one part of the world may originate on a different continent. Therefore, active surveillance system supports the establishment of similar networks in other regions with the goal to enable real-time comparison of subtyping results form the different networks. The PFGE system will also be used as a primary tool in preparedness and response to acts of foodborne disease outbreaks.
Alternative Title
Application of Pulsed-Field Gel Electrophoresis(PFGE) for Tracing the Route of Foodborne Pathogens Contamination
Alternative Author(s)
Choi, Soon Gon
Affiliation
일반대학원 식품의약학과
Department
일반대학원 식품의약학과
Advisor
장해춘
Awarded Date
2009-02
Table Of Contents
목 차

ABSTRACT 1

제1장 서론 1

제2장 재료 및 방법 4
제1절 국내·외 관련 자료 수집 및 분석 4
제2절 식중독 역학조사 방법 검토 5
제3절 유전자형 분석(PFGE) 시스템 및 활용 분석 5

제3장 결과 및 고찰 6
제1절 식중독 발생 현황 및 분석 6
1. 연도별 발생 현황 6
2. 월별 발생 현황 9
3. 원인균별 발생 현황 13
4. 원인시설별 발생 현황 17
5. 노로바이러스에 의한 식중독 발생 현황 17
6. 식중독 원인규명율 23
제2절 식중독 원인규명을 위한 관리현황 26
1. 국내 식중독 관리 시스템 26
가. 대응 체계 26
나. 식중독균 검사 체계 27
2. 원인규명을 위한 역학조사 29
가. 식중독 원인조사의 필요성 32
나. 현장조사 32
다. 조사방법 33
라. 오염원 추정 34
마. 조사결과 확인 37
3. 국외 식중독 관리 시스템 42
가. 일본 식중독 관리 시스템 42
나. 미국 식중독 관리 시스템 44
제3절 원인규명을 위한 유전자형 분석(PFGE) 시스템 47
1. PFGE 분석 47
2. PulseNet과 FoodNet 48
3. PFGE 활용사례 52
4. 기타 국가들의 PFGE 활용 54

제4장 결론 56

참고문헌 58
표 목 차

표 1. 연도별 식중독 발생현황 7
표 2. 국내 급식시설 현황(2007년) 8
표 3. 월별 식중독 발생현황 11
표 4. 일본의 월별 식중독 발생현황 11
표 5. 원인균별 식중독 발생현황 14
표 6. 일본의 원인균별 식중독 발생현황 15
표 7. 미국의 원인별 식중독 발생현황(1988~2000년) 16
표 8. 원인시설별 식중독 발생현황 20
표 9. 일본의 섭취장소별 식중독 발생현황 21
표 10. 각국의 식중독 원인규명율 24
표 11. 시설별 식중독 원인규명율 24
표 12. 보건복지가족부의 식중독 관련 법령 28
표 13. 역학조사 보고 30
표 14. 식품 등의 검체 채취 35
표 15. 식중독 발생에 따른 유행곡선 38
표 16. 병인물질 검출에 의한 확정 39
표 17. 원인식품의 추정 40
표 18. 검사결과에 의한 추정 41
표 19. 식중독 네트워크 46
표 20. PFGE 실험단계 49

그 림 목 차

그림 1. 월별 식중독 발생 현황(2002-2007년 합계) 10
그림 2. 집단급식소 식중독 발생 현황 19
그림 3. 노로바이러스 식중독 발생 현황 21
그림 4. 겨울철 노로바이러스 식중독 발생 현황 22
그림 5. 유행 역학조사 흐름도 31
그림 6. 일본의 식중독 보고체계 43
그림 7. PFGE band 분석 50
그림 8. 집단식중독에 PFGE 활용 51
Degree
Master
Publisher
조선대학교
Citation
최순곤. (2008). 식중독균 오염 경로 추적을 위한 PFGE 활용 방안.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/8031
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000237655
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
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  • Embargo2009-02-04
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