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김치로부터 Helicobacter pylori억제 유산균의 분리와 특성 규명

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Author(s)
손지용
Issued Date
2006
Abstract
LAB isolated from Kimchi were screened for inhibition activity against H. pylori. Among 55 isolates, three rod-shaped and one coccus-shaped LAB showed strong inhibition activity against H. pylori. Inhibition activity were examined by using a paper disk diffusion method. Culture supernatants of 4 strains of Lactobacilli showed a strong inhibitory activity on the urease activity of H. pylori KCCM 41756. The four selected strains were identified and designated as Lactobacillus sakei ML5, Lactobacillus sakei CL1, Pediococcus pentosaceus MD1, Lactobacillus sakei CH2 based on the biolog test and 16S rRNA gene sequencing. Acid and bile tolerance of these LAB strains were evaluated. Resistance of the four LAB under artificial gastric juice and bile acid showed high viability(108~109CFU/ml) in 0.05M sodium phosphate buffer(pH 3.0), artificial gastric juice and 0.3% oxgall and 0.5% oxgall solution. Hemolysis test did not show clear zones on the blood agar plate surrounding test LAB colonies.
Alternative Title
Isolation and characterization of kimchi lactic acid bacteria harboring anti-Helicobacter pylori activity
Alternative Author(s)
Son, Ji-Young
Affiliation
조선대학교 대학원
Department
일반대학원 식품영양학과
Advisor
張海春
Awarded Date
2007-02
Table Of Contents
ABSTRACT = ⅵ
LIST OF TABLE = ⅲ
LIST OF FIGURE = ⅳ
제 1 장 서론 = 1
제 2 장 실험재료 및 방법 = 5
제 1 절. H. pylori억제 유산균주의 분리 = 5
제 2 절. H. pylori억제 유산균주의 동정 = 5
제 3 절. H. pylori억제 유산균주의 특성 = 9
1. 배양시간에 따른 생육도 = 9
2. 배지의 NaCl 농도에 따른 생육도 = 9
3. 배지의 초기 pH에 따른 생육도 = 9
4. 분리균주의 H. pylori억제 활성 = 10
5. Urease 활성 억제 효과 = 10
제 4 절. 분리균주의 장내 생존성 및 안전성 확인 = 12
1. 내산성 및 인공위액 저항성 = 12
2. 인공담즙 저항성 = 12
3. 용혈성 검사 = 13
제 3 장 결과 및 고찰 = 14
제 1 절 H. pylori억제 유산균주의 분리 = 14
제 2 절 H. pylori억제 유산균주의 동정 = 14
제 3 절 H. pylori억제 유산균의 특성 = 24
1. 배양시간에 따른 생육도 = 24
2. 배지의 NaCl 농도에 따른 생육도 = 24
3. 배지의 초기 pH에 따른 생육도 = 25
4. 분리균주의 H. pylori 억제 V 활성 = 25
5. Urease 활성 억제 효과 = 26
제 4 절 분리균주의 생존성 및 안전성 확인 = 33
1. 내산성 및 인공위액 저항성 = 33
2. 인공담즙 저항성 = 36
3. 용혈성 검사 = 41
제 4 장 결론 = 43
제 5 장 참고문헌 = 45
Degree
Master
Publisher
조선대학교 대학원
Citation
손지용. (2006). 김치로부터 Helicobacter pylori억제 유산균의 분리와 특성 규명.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/6566
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000233958
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2008-09-01
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