김치로부터 Helicobacter pylori억제 유산균의 분리와 특성 규명
- Author(s)
- 손지용
- Issued Date
- 2006
- Abstract
- LAB isolated from Kimchi were screened for inhibition activity against H. pylori. Among 55 isolates, three rod-shaped and one coccus-shaped LAB showed strong inhibition activity against H. pylori. Inhibition activity were examined by using a paper disk diffusion method. Culture supernatants of 4 strains of Lactobacilli showed a strong inhibitory activity on the urease activity of H. pylori KCCM 41756. The four selected strains were identified and designated as Lactobacillus sakei ML5, Lactobacillus sakei CL1, Pediococcus pentosaceus MD1, Lactobacillus sakei CH2 based on the biolog test and 16S rRNA gene sequencing. Acid and bile tolerance of these LAB strains were evaluated. Resistance of the four LAB under artificial gastric juice and bile acid showed high viability(108~109CFU/ml) in 0.05M sodium phosphate buffer(pH 3.0), artificial gastric juice and 0.3% oxgall and 0.5% oxgall solution. Hemolysis test did not show clear zones on the blood agar plate surrounding test LAB colonies.
- Alternative Title
- Isolation and characterization of kimchi lactic acid bacteria harboring anti-Helicobacter pylori activity
- Alternative Author(s)
- Son, Ji-Young
- Affiliation
- 조선대학교 대학원
- Department
- 일반대학원 식품영양학과
- Advisor
- 張海春
- Awarded Date
- 2007-02
- Table Of Contents
- ABSTRACT = ⅵ
LIST OF TABLE = ⅲ
LIST OF FIGURE = ⅳ
제 1 장 서론 = 1
제 2 장 실험재료 및 방법 = 5
제 1 절. H. pylori억제 유산균주의 분리 = 5
제 2 절. H. pylori억제 유산균주의 동정 = 5
제 3 절. H. pylori억제 유산균주의 특성 = 9
1. 배양시간에 따른 생육도 = 9
2. 배지의 NaCl 농도에 따른 생육도 = 9
3. 배지의 초기 pH에 따른 생육도 = 9
4. 분리균주의 H. pylori억제 활성 = 10
5. Urease 활성 억제 효과 = 10
제 4 절. 분리균주의 장내 생존성 및 안전성 확인 = 12
1. 내산성 및 인공위액 저항성 = 12
2. 인공담즙 저항성 = 12
3. 용혈성 검사 = 13
제 3 장 결과 및 고찰 = 14
제 1 절 H. pylori억제 유산균주의 분리 = 14
제 2 절 H. pylori억제 유산균주의 동정 = 14
제 3 절 H. pylori억제 유산균의 특성 = 24
1. 배양시간에 따른 생육도 = 24
2. 배지의 NaCl 농도에 따른 생육도 = 24
3. 배지의 초기 pH에 따른 생육도 = 25
4. 분리균주의 H. pylori 억제 V 활성 = 25
5. Urease 활성 억제 효과 = 26
제 4 절 분리균주의 생존성 및 안전성 확인 = 33
1. 내산성 및 인공위액 저항성 = 33
2. 인공담즙 저항성 = 36
3. 용혈성 검사 = 41
제 4 장 결론 = 43
제 5 장 참고문헌 = 45
- Degree
- Master
- Publisher
- 조선대학교 대학원
- Citation
- 손지용. (2006). 김치로부터 Helicobacter pylori억제 유산균의 분리와 특성 규명.
- Type
- Dissertation
- URI
- https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/6566
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000233958
-
Appears in Collections:
- General Graduate School > 3. Theses(Master)
- Authorize & License
-
- AuthorizeOpen
- Embargo2008-09-01
- Files in This Item:
-
Items in Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.