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저온성 김치 유산균 Leuconostoc gelidum 균주의 특성 규명

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Author(s)
조민경
Issued Date
2021
Abstract
In this study, 7 kimchi samples fermented at low temperature were collected from 7 different regions in Korea. Storage temperature, aging period, chemical properties of the collected samples were investigated. Microbial profiles of the samples were analyzed using polymerase chain reaction-denaturing gradient gel electrophoresis (PCR-DGGE). Psychrotrophic lactic acid bacteria (LAB) were isolated from the samples using 25℃ incubation temperature. A total of 8 LAB were isolated, and then they were identified by determination of 16S rRNA gene sequences, biochemical properties, growth with 6.5% NaCl, growth with heme and plasmid profiles of the isolates. As a result, 2 LAB were identified as Leu. gelidum subsp. aenigmaticum and 6 LAB were Leu. gelidum subsp. gasicomitatum. The effects of different temperature (-2~37℃), initial pH (pH 4.0~pH 9.0) and initial NaCl concentration (1~9%) on the LAB growth were investigated. They can grow at 5℃ but not at 37℃, maximum cell growth can be obtained at 25℃ and pH 8.0. In safety test, the isolates did not present harmful characteristics such as hemolysis, undesirable enzyme activities, antibiotic resistance and biogenic amine production. The isolates were investigated for their suitability for technological processes (pH, temperature and NaCl treatment). In pH and temperature tolerance, all 8 strains were stable at pH 8.0, -2~10℃ for 72 h. And in salt tolerance test, Leu. gelidum subsp. aenigmaticum were stable at 3~5% (w/v) NaCl and Leu. gelidum subsp. gasicomitatum were stable at 7~9% (w/v) NaCl. The isolated strains showed exopolysaccharide (EPS) producing ability at 5% sucrose plate. The result of this study showed that the isolated psychrotrophic LAB can be used as a functional starter culture for food fermentation at low temperature.
Alternative Title
Characterization of psychrotrophic kimchi lactic acid bacteria, Leuconostoc gelidum strains
Alternative Author(s)
Min Kyeong Jo
Affiliation
조선대학교 일반대학원
Department
일반대학원 식품영양학과
Advisor
장해춘
Awarded Date
2022-02
Table Of Contents
ABSTRACT Ⅹ

제 1장 서론 1

제 2장 실험 재료 및 방법 4
제 1절 시판 저온발효 김치의 수집 및 분석 4
1. 김치 시료의 준비 4
2. 김치의 이화학적 특성 분석 4
가. pH 및 산도 측정 4
나. 염도 및 당도 측정 5
3. 비배양학적 방법을 통한 균총 분석 8
가. Genomic DNA 추출 및 PCR을 통한 증폭 8
나.DGGE (Denaturing gradient gel electrophoresis)를 통한 김치의 미생물상 분석 9
제 2절 저온 생육능 균주의 분리 및 동정 10
1. 저온 생육능 균주의 분리 10
2. 분리 균주의 동정 10
가. 16S rRNA gene sequence 분석 10
나. 생화학적 특성 분석 11
다. Heme에 따른 호기적 환경에서의 생육 특성 분석 11
라. 6.5% NaCl을 첨가한 배지에서의 생육 특성 분석 12
마. Plasmid profile 분석 12
제 3절 분리 유산균의 배양학적 특성 규명 13
1. 사용균주 및 배지 13
2. 배양온도에 따른 생육도 13
3. 배지의 초기 pH에 따른 생육도 13
4. 배지의 초기 NaCl 농도에 따른 생육도 14
제 4절 분리 유산균의 안전성 평가 16
1. 용혈성 검사 16
2. 효소활성 16
3. 항생제 내성 17
4. Biogenic amine 생성능 17
제 5절 분리 유산균의 안정성 평가 18
1. 내산성 18
2. 내열성 18
3. 내염성 18
제 6절 분리 유산균의 기능성 평가 19
1. Exopolysaccharide 생성능 19
제 7절 통계학적 분석 19
1. 통계학적 분석 19

제 3장 실험 결과 및 고찰 20
제 1절 시판 저온발효 김치의 수집 및 분석 20
1. 김치의 저장온도 및 기간 분석 20
2. 김치의 이화학적 특성 분석 20
3. 비배양학적 방법을 통한 김치의 미생물상 분석 23
제 2절 저온 생육능 균주의 분리 및 동정 25
1. 저온생육능 균주의 분리 25
2. 분리 균주의 동정 30
가. 16S rRNA gene sequence 분석 30
나. 생화학적 특성 분석 30
다. Heme에 따른 호기적 환경에서의 생육 특성 분석 31
라. 6.5% NaCl을 첨가한 배지에서의 생육 특성 분석 31
마. Plasmid profile 분석 31
제 3절 분리 유산균의 배양학적 특성 규명 42
1. 배양온도에 따른 생육도 42
가.Leuconostoc gelidum subsp. aenigmaticum의 배양온도에 따른 생육 42
나.Leuconostoc gelidum subsp. gasicomitatum의 배양온도에 따른 생육 43
2. 배지의 초기 pH에 따른 생육도 48
가.Leuconostoc gelidum subsp. aenigmaticum의 초기 pH에 따른 생육 48
나.Leuconostoc gelidum subsp. gasicomitatum의 초기 pH에 따른 생육 49
3. 배지의 초기 NaCl 농도에 따른 생육도 51
가.Leuconostoc gelidum subsp. aenigmaticum의 초기 염 농도에 따른 생육 52
나.Leuconostoc gelidum subsp. gasicomitatum의 초기 염 농도에 따른 생육 53
제 4절 분리 유산균의 안전성 평가 56
1. 용혈성 검사 56
2. 효소활성 57
3. 항생제 내성 57
4. Biogenic amine 생성능 58
제 5절 분리 유산균의 안정성 평가 65
1. 내산성 65
가. Leuconostoc gelidum subsp. aenigmaticum의 내산성 65
나. Leuconostoc gelidum subsp. gasicomitatum의 내산성 65
2. 내열성 66
가. Leuconostoc gelidum subsp. aenigmaticum의 내열성 66
나. Leuconostoc gelidum subsp. gasicomitatum의 내열성 66
3. 내염성 67
가. Leuconostoc gelidum subsp. aenigmaticum의 내염성 67
나. Leuconostoc gelidum subsp. gasicomitatum의 내염성 67
제 6절 분리 유산균의 기능성 평가 77
1. Exopolysaccharide 생성능 77

제 4장 결론 79

제 5장 참고문헌 84
Degree
Master
Publisher
조선대학교 대학원
Citation
조민경. (2021). 저온성 김치 유산균 Leuconostoc gelidum 균주의 특성 규명.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/17323
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000588704
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2022-02-25
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