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건조 방법에 따른 부지깽이 나물의 영양성분 및 항산화 활성 비교

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Author(s)
안인선
Issued Date
2021
Abstract
본 연구는 부지깽이 나물의 영양 성분 및 항산화 작용에 대한 건조 방법(열풍 건조 또는 동결 건조)의 영향을 조사했다. 동결 건조 추출물의 조회분와 탄수화물 함량은 열풍 건조 추출물 보다 높았지만, 열풍 건조 내 조단백질 함량은 동결 건조보다 높았다. 필수 아미노산과 비필수 아미노산의 함량은 동결건조 추출물 보다 열풍 건조 추출물에서 더 높았다. 동결건조 추출물의 총 유기산 함량이 열풍 건조 추출물 보다 높았다. 포화지방산과 단일불포화지방산은 열풍 건조 추출물이 높았고, 다가불포화지방산은 동결건조 추출물이 높았다. 열풍 건조 추출물의 총 무기질 함량은 동결 건조 추출물 함량보다 높았다. 주요 무기질은 서로 다른 두 가지 건조 방법에서 K, Ca, Na 였다. 동결건조 추출물의 총 폴리페놀과 총 플라보노이드 함량은 열풍 건조 추출물 함량보다 높았다.

동결건조 추출물의 DPPH의 IC50 값은 열풍 건조 추출물 보다 높았다. 동결 건조 추출물에서 ABTS+의 IC50 값은 열풍 건조 추출물 보다 높았다. 동결건조 추출물의 reducing power는 열풍 건조 추출물 보다 높았다. 열풍 건조 추출물의 FRAP의 값은 동결 건조 추출물 보다 높았다. 이러한 결과로 서로 다른 두 가지 건조 방법이 부지깽이 나물의 영양 성분과 항산화 작용에 영향을 끼쳤음을 보여주었다. 따라서 열풍건조 추출물보다 동결건조의 추출물이 항산화 성분이 우수한 것으로 나타나 활용도가 높을 것으로 기대된다.|This research investigated the effects of drying methods (hot air or freeze drying) on the nutritional components and antioxidant activities of Erysimum amurense Kitag (EK). The crude ash and carbohydrate contents of the freeze dried sample were higher than those of the hot air dried sample; but, the content of crude protein in the hot air dried sample was higher than in the freeze dried sample. The contents of essential and non-essential amino acids were higher in the hot air dried sample than in the freeze dried sample. Total contents of organic acids in the freeze dried sample were higher those in the hot air dried sample. Total saturated fatty acids and Mono unsaturated fatty acids had high hot air drying samples, and Polyunsaturated fatty acids had high frozen dry samples. Total mineral contents in the hot air dried sample were higher than those in the freeze dried sample. The major minerals were K, Ca and Na in the two different drying methods. The total polyphenol and total flavonoid contents in the freeze dried sample were higher than those in the hot air dried sample.

The radical scavenging activity of DPPH contents in the freeze dried sample were higher than those in the hot air dried sample. The radical scavenging activity of ABTS+ contents in the freeze dried sample were higher than those in the hot air dried sample. The reducing power contents in the freeze dried sample were higher than those in the hot air dried sample. The Ferric reducing antioxidant power contents in the hot air dried sample were higher than those in the freeze dried sample. These results showed that the two different drying methods affected the nutrient contents and antioxidant activities of the Erysimum amurense Kitag. Therefore, it is expected that extract of in the freeze dried sample will be highly utilized as antioxidant components are shown to be excellent.
Alternative Title
Comparison of Nutritional components and Antioxidant Activites of Erysimum amurense Kitag using Different Drying Methods
Alternative Author(s)
An In Seon
Department
교육대학원 영양교육
Advisor
이주민
Awarded Date
2021-02
Table Of Contents
ABSTRACT

제 1장 서 론 1

제 2장 연구방법 4
1. 실험재료 4
2. 시료추출 4
3. 일반성분 분석 5
4. 구성 아미노산 분석 5
5. 유기산 분석 6
6. 지방산 분석 6
7. 무기질 분석 7
8. 총 polyphenol 함량 측정 7
9. 총 flavonoid 함량 측정 8
10. DPPH 라디칼 소거능 8
11. ABTS+ 라디칼 소거능 9
12. Reducing Power 9
13. FRAP 10
14. 통계처리 10

제 3장 연구결과 및 고찰 11
1. 일반성분 분석 11
2. 구성아미노산 분석 13
3. 유기산 분석 16
4. 지방산 분석 18
5. 무기질 분석 20
6. 총 Polyphenol 및 총 Flavonoid 함량 22
7. DPPH 라디칼 소거능 24
8. ABTS+ 라디칼 소거능 26
9. Reducing Power 28
10. FRAP 30

제 4장 요약 및 결론 32

참 고 문 헌 34
Degree
Master
Publisher
조선대학교 교육대학원
Citation
안인선. (2021). 건조 방법에 따른 부지깽이 나물의 영양성분 및 항산화 활성 비교.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/16706
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000360144
Appears in Collections:
Education > 3. Theses(Master)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2021-02-25
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