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식품미생물 유래 천연항균소재의 식중독균 생육저해 효과와 이의 식품적용

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Author(s)
권혜란
Issued Date
2016
Abstract
Lactobacillus plantarum AF1, Lb. plantarum HD1, Lb. plantarum EM and Bacillus subtilis SN7 were isolated from Kimchi and Meju. Growth inhibitory effects of lactic acid bacteria and Bacillus subtilis producing antimicrobial compounds on food pathogens were investigated using co-cultivation technique; growth of the pathogenic molds and bacteria were completely inhibited within 12∼36 hr, whereas growth of yeast was completely inhibited after 48 hr of incubation by treatment of LAB. Reduction of E. coli O157:H7 cell growth (2 log CFU/mL) was observed at 24 hr by treatment of B. subtilis. However, growth of LAB and B. subtilis were not affected by co-cultivation with the pathogens.
When hyphae and spores of molds were treated with culture supernatant of the LAB, the growth of hyphae and germination of spores were inhibited. Growth of the pathogenic bacteria was completely inhibited within 4 hr and reduction of yeast cell growth (2 log CFU/mL) was observed at 48 hr by treatment of the LAB culture supernatant. When E. coli O157:H7 was treated with B. subtilis culture supernatant, cell growth of the E. coli O157:H7 was not inhibited. After the hyphae and spores were treated with the LAB supernatant, they were inoculated into the culture medium (MEB), and then their growth was observed. None of growth of hyphae or spore was observed after this treatment. When the molds and bacteria were treated with the LAB supernatant, outer cell wall of the mold was shrinked or damaged and cytoplasmic space was empty. Moreover, deformation of cell shape and empty hole in cytoplasmic space from the treated bacteria were observed by SEM and TEM observation.
To investigate inhibitory effect of antimicrobial substance on E.coli O157:H7, salad was prepared using mix of Lb. plantarum AF1 and B. subtilis SN7 culture supernatant and additionally inoculation of E. coli O157:H7 with 1∼2 log CFU/g. Salads were stored at 37℃, 15℃, and 4℃ for 1 day, 2 days, and 3 days, respectively. As a result, when the antimicrobials were mixed and stored at 4°C for 3 days, the growth inhibition of E. coli O157:H7 was the largest.
This study suggested an alternative to chemical preservatives such as natural food preservative derived from GRAS microorganisms.
Alternative Title
Effects of biopreservatives originated from food microorganisms on food-borne pathogens and their application into food
Alternative Author(s)
Kwon, Hye ran
Affiliation
조선대학교 대학원
Department
일반대학원 식품영양학과
Advisor
장해춘
Awarded Date
2017-02
Table Of Contents
제 1 장 서 론 1

제 2 장 실험재료 및 방법 5
제 1 절 공동배양에 의한 식중독/부패 미생물의 생육저해 효과 5
1. 항균물질 생성균주와 식중독/부패 미생물의 공동배양 5
가. 사용한 균주 5
나. 항균물질 생성균주와 식중독/부패균의 공동배양 8
다. 항균물질 생성균주와 식중독/부패 곰팡이의 공동배양 9
2. 항균물질 생성균주의 배양 상징액과 식중독/부패 미생물의 공동배양 11
가. 항균물질 생성균주의 배양 상징액 (항균물질) 준비 11
나. 배양 상징액 (항균물질)과 식중독/부패균의 공동배양 11
다. 배양 상징액 (항균물질)과 식중독/부패 곰팡이의 공동배양 12
제 2 절 정균/사균 기전 확인 13
1. 배양 상징액 (항균물질) 처리에 의한 식중독/부패 곰팡이의 생육저해 효과 13
2. 형태학적 관찰 (SEM/TEM) 13
제 3 절 항균물질 (배양 상징액)의 식품적용 15
1. 배양 배지에 따른 항세균 활성 15
가. 사용한 균주 15
나. 항균물질 준비 15
다. 배양 배지에 따른 항균물질의 항세균 활성 측정 15
2. 항균물질 적용에 따른 배지 내 E. coli O157:H7의 생육저해 효과 17
가. 항균물질 적용 17
나. 형태학적 관찰 (SEM) 17
3. 항균물질 적용에 따른 신선편의식품 내 E. coli O157:H7의 생육저해 효과 18
가. 실험재료 및 준비 18
나. 항균물질 적용 18
다. E. coli O157:H7의 생육도 측정 18

제 3 장 결과 및 고찰 19
제 1 절 공동배양에 의한 식중독/부패 미생물의 생육저해 효과 19
1. 항균물질 생성균주와 식중독/부패 미생물의 공동배양 19
가. 항균물질 생성균주와 식중독/부패균의 공동배양 19
나. 항균물질 생성균주와 식중독/부패 곰팡이의 공동배양 26
2. 항균물질 생성균주의 배양 상징액과 식중독/부패 미생물의 공동배양 30
가. 배양 상징액 (항균물질)과 식중독/부패균의 공동배양 30
나. 배양 상징액 (항균물질)과 식중독/부패 곰팡이의 공동배양 36
제 2 절 정균/사균 기전 확인 43
1. 배양 상징액 (항균물질) 처리에 의한 식중독/부패 곰팡이의 생육저해 효과 43
2. 형태학적 관찰 (SEM/TEM) 45
가. 식중독 세균 45
나. 식중독/부패 곰팡이 45
제 3 절 항균물질 (배양 상징액)의 식품적용 50
1. 항균물질 적용에 따른 배지 내 E. coli O157:H7의 생육저해 효과 50
가. 배양 배지에 따른 항세균 활성 50
나. 항균물질 적용에 따른 배지 내 E. coli O157:H7의 생육 측정 50
다. 형태학적 관찰 (SEM) 53
2. 항균물질 적용에 따른 신선편의식품 내 E. coli O157:H7의 생육저해 효과 55

제 4 장 결 론 57

제 5 장 참고문헌 62
Degree
Master
Publisher
조선대학교 대학원
Citation
권혜란. (2016). 식품미생물 유래 천연항균소재의 식중독균 생육저해 효과와 이의 식품적용.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/13137
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000266070
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
Authorize & License
  • AuthorizeOpen
  • Embargo2017-02-21
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