CHOSUN

김치의 저장 온도에 따른 유산균총의 변화와 김치 쓴 맛 원인균 규명

Metadata Downloads
Author(s)
김초롱
Issued Date
2016
Abstract
To investigate effect of temperature on growth of lactic acid bacteria (LAB), mixture of LAB (Weissella spp., Leuconostoc spp., and Lactobacillus spp.) was cultivated at -2℃ for 12 weeks, -1℃ for 12 weeks, 4℃ for 4 weeks, 6.5℃ for 12 weeks 15℃ for 1 week, and 30℃ for 48 hr in MRS broth as well as kimchi filtrate. The LAB analysis was monitored by cell counting and PCR-DGGE. When mixture of LAB was cultivated in MRS broth, W. koreensis predominated at –2℃ from 4 weeks, at -1℃ from 2 weeks, at 4℃ from 4 weeks and at 6.5℃ from 5 days, and then reached its counts upto 7.5∼8.6 log CFU/mL. Lb. sakei was the second dominance with 6.0∼7.7 log CFU/mL of cell counts from 2 weeks at –2∼6.5℃. At 6.5℃, Leu. mesenteroides reached its counts upto 6.3 log CFU/mL on 3 days of storage and was maintained for up to 4 weeks. Lactobaillus spp. predominated at 15℃ from 3 days. Leuconostoc spp. predominated from 12 hr and then Lactobacillus spp. became predominance after 24 hr. In cultivation of LAB mixture in kimchi filtrate, W. koreensis grew most rapidly from 1∼2 weeks at -1∼-2℃ and 4℃. Cell counts of Weissella spp. and Leuconostoc spp. were reached to 8 log CFU/mL at 15℃ for 24 hr, thereafter Weissella spp. were not detected anymore in the kimchi filtrate. However, counts of Lactobacillus spp. were reached to 8 log CFU/mL at 15℃ for 72 hr cultivation. By using PCR-DGGE, W. koreensis and Lb. sakei were detected throughout the storage period in MRS broth and kimchi filtrate. Leuconostoc spp. were detected at –2∼15℃ in initial fermentation. Major lactic acid bacteria in MRS broth at 30℃ were appeared W. cibaria, Lb. sakei and Lb. plantarum. In kimchi filtrate, Leu. gelium or Leu. inhae was detected at all temperature. Lactobacillus spp. showed more rapid growth at high temperature than low temperature. W. koreensis and Lb. sakei were dominant at low temperture and were presumed to be a cause of bitter taste in kimchi storage. When these strains were respectively applied to kimchi, W. koreensis was dominant when it reached 8.2∼8.7 log CFU/mL. Sensory evaluation showed that kimchi filtrate inoculated with W. koreensis was the largest. The aboce results suggested that W. koreensis has the most psychrophilic property among the tested 6 specise of LAB and was a cause of bitter taste in kimchi storage at low temperature.
Alternative Title
Change of lactic acid bacteria profile and identification of responsible microorganism for bitter taste during kimchi storage
Alternative Author(s)
Kim, Cho Rong
Affiliation
조선대학교 대학원
Department
일반대학원 식품영양학과
Advisor
장해춘
Awarded Date
2017-02
Table Of Contents
제 1 장 서론 1

제 2 장 실험 재료 및 방법 4
제 1 절 사용 균주 선정 4
1. 사용균주 및 배지 4
2. Genomic DNA의 추출 및 PCR (polymerase chain reaction) 증폭 4
3. DGGE (denaturing gradient gel electrophoresis)를 이용한 미생물 분석 6
제 2 절 배양 온도에 따른 배지 내에서의 유산균 공동배양 7
1. 시료 준비 7
2. 보관 온도에 따른 유산균 공동배양 7
가. 생균수 측정 8
나. Genomic DNA 추출 및 PCR-DGGE 분석 8
3. 발효 온도에 따른 유산균 공동배양 9
가. 생균수 측정 9
나. Genomic DNA 추출 및 PCR-DGGE 분석 9
제 3 절 배양 온도에 따른 김치여액 내에서의 유산균 공동배양 11
1. 시료 준비 11
2. 보관 온도에 따른 유산균 공동배양 11
3. 발효 온도에 따른 유산균 공동배양 12
제 4 절 김치 보관 중 쓴 맛 원인균 규명 12
1. 잠정적인 쓴 맛 원인균 접종 김치여액의 특성 비교 12
가. 시료 준비 12
나. 쓴 맛 원인균 접종 김치여액의 유산균 변화 12
다. 관능평가 13
라. 통계처리 13

제 3 장 실험 결과 및 고찰 14
제 1 절 사용 균주 선정 14
제 2 절 배양 온도에 따른 배지 내에서의 유산균 공동배양 16
1. 보관 온도에 따른 유산균 공동배양 16
가. 보관 온도 -2℃에서의 유산균 변화 16
나. 보관 온도 -1℃에서의 유산균 변화 17
다. 보관 온도 4℃에서의 유산균 변화 17
2. 발효 온도에 따른 유산균 공동배양 22
가. 발효 온도 6.5℃에서의 유산균 변화 22
나. 발효 온도 15℃에서의 유산균 변화 23
다. 발효 온도 30℃에서의 유산균 변화 23
제 3 절 배양 온도에 따른 김치여액 내에서의 유산균 공동배양 28
1. 보관 온도에 따른 유산균 공동배양 28
가. 보관 온도 -2℃에서의 유산균 변화 29
나. 보관 온도 -1℃에서의 유산균 변화 32
다. 보관 온도 4℃에서의 유산균 변화 35
2. 발효 온도에 따른 유산균 공동배양 38
가. 발효 온도 6.5℃에서의 유산균 변화 38
나. 발효 온도 15℃에서의 유산균 변화 41
제 4 절 김치 보관 중 쓴 맛 원인균 규명 44
1. 잠정적인 쓴 맛 원인균 접종 김치여액의 특성 비교 44
가. 쓴 맛 원인균 접종 김치여액의 유산균 변화 44
나. 관능평가 45

제 4 장 결론 51

제 5 장 참고문헌 54
Degree
Master
Publisher
조선대학교 대학원
Citation
김초롱. (2016). 김치의 저장 온도에 따른 유산균총의 변화와 김치 쓴 맛 원인균 규명.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/13066
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000265960
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
Authorize & License
  • AuthorizeOpen
  • Embargo2017-02-21
Files in This Item:

Items in Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.