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당뇨병 환자에서 Vitamin D 와 HbA1c 및 Fructosamine과의 관련성

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Author(s)
오혜종
Issued Date
2015
Abstract
Background: This study aims to identify the relationship between Vitamin D, HbA1c and Fructosamine, targeting 227 adults who were treated for diabetes in a general hospital in the G area from January to April, 2015.
Results: The level of Vitamin D in the HbA1c deficiency group was 7.79±0.21%; that for the HbA1c insufficient group was 7.53±0.08%, while that of the HbA1c optimal group was 7.15±0.10%. As the levels of Vitamin D decreased, HbA1c increased. The level of Vitamin D in the Fructosamine deficiency group was 357.1±13.1 µmol/L; that of the Fructosamine insufficient group was 344.5±4.9 µmol/L, and that of the Fructosamine optimal group was 313.3±6.4 µmol/L. As the level of Vitamin D decreased, Fructosamine increased. Also, even after the PTH was revised, as the level of Vitamin D decreased, HbA1c and Fructosamine, indexes of sugar control, increased significantly.
Conclusions: Based on the results above, it is suggested that diabetes patients should have regular exercise and outdoor activity to gain an appropriate level of Vitamin D through exposure to ultraviolent rays.

Key Words: Diabetics, Fructosamine, HbA1c, PTH, Vitamin D.
|본 연구는 2015년 1월부터 2015년 4월까지 G지역에 소재한 일개 종합병원에 내원하여 당뇨병으로 치료받고 있는 성인 227명을 연구대상으로 Vitamin D와 HbA1c 및 Fructosamine과의 관련성에 대해 알아보고자 시행하였다.
본 연구의 주요결과는 Vitamin D 수준이 결핍 군의 HbA1c는 7.79±0.21%, 불충분 군은 7.53±0.08%, 적당 군은 7.15±0.10%로 Vitamin D 수준이 감소할수록 HbA1c는 증가하였다. Fructosamine은 Vitamin D 수준이 결핍 군에서 357.1±13.1 µmol/L, 불충분 군은 344.5±4.9 µmol/L, 적당 군에서는 313.3±6.4 µmol/L로 Vitamin D 수준이 감소할수록 Fructosamine은 증가하였다.
또한, PTH를 보정한 후에도 Vitamin D가 감소할수록 혈당조절지표인 HbA1c와 Fructosamine이 유의하게 증가하였다.
이상의 결과로 당뇨병 환자들에 있어서 규칙적인 운동 및 야외활동으로 자외선에 의한 적절한 Vitamin D의 적정 수준을 유지하기 위한 노력이 강구되어야 할 것으로 사료된다.
Alternative Title
Relationship of Vitamin D Levels with HbA1c and Fructosamine in Korean Diabetic Patients
Alternative Author(s)
Oh, Hye Jong
Affiliation
조선대학교 일반대학원 보건학과
Department
일반대학원 보건학과
Advisor
최성우
Awarded Date
2015-08
Table Of Contents
표 목차 ⅱ
ABSTRACT ⅲ

Ⅰ. 서 론 1

Ⅱ. 연구 방법 3
A. 연구 대상 3
B. 자료 수집 방법 3
1. 연구대상자의 일반적 특성 3
2. 신체계측 및 혈액검사 4
C. 자료 분석 5

Ⅲ. 연구 결과 6
A. 연구대상자의 일반적 특성 및 혈액검사 6
1. 연구대상자의 일반적 특성 6
2. 연구대상자의 혈액검사 8
B. Vitamin D 수준에 따른 일반적 특성 및 혈액검사 9
1. Vitamin D 수준에 따른 일반적 특성 9
2. Vitamin D 수준에 따른 혈액검사 11
C. Vitamin D와 FBG, Fructosamine, HbA1c와의 관련성 12
1. Vitamin D 수준에 따른 FBG와의 평균비교 12
2. Vitamin D 수준에 따른 Fructosamine과의 평균비교 13
3. Vitamin D 수준에 따른 HbA1c와의 평균비교 14

Ⅳ. 고 찰 15
Ⅴ. 요약 및 결론 19

참 고 문 헌 20
Degree
Doctor
Publisher
조선대학교
Citation
오혜종. (2015). 당뇨병 환자에서 Vitamin D 와 HbA1c 및 Fructosamine과의 관련성.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/12502
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000265005
Appears in Collections:
General Graduate School > 4. Theses(Ph.D)
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  • AuthorizeOpen
  • Embargo2015-08-25
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