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김치로부터 분리한 항균 활성을 가진 Leuconostoc mesenteroides TA의 특성 및 그 항균 물질의 특성 규명

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Author(s)
이설화
Issued Date
2014
Abstract
A lactic acid bacterium having antifungal activity was isolated from kimchi. The isolate was identified as Leuconostoc sp. based on its morphological and biochemical properties, and 16S rRNA gene sequences determination. Growth and antifungal, and antibacterial activities of Leu. mesenteroides TA were measured at 28℃, 30℃, and 37℃ at 24, 48 hr. The effects of initial pH (pH 4.0, 5.0, 6.0, 6.5, 7.0) on growth, antifungal and antibacterial were also determined. Leu. mesenteroides TA could grow well at 30℃ with initial pH of 6.0∼7.0.
Leu. mesenteroides TA was non-hemolytic. To obtain antibiotic susceptibilities of LAB, minimum inhibitory concentration (MIC) of 9 antibiotics for Leu. menseteroides TA. Leu. menseteroides TA was sensitive of ampicillin, vancomycin, gentamycin, streptomycin, erythromycin, clindamycin, tetracycline, chloramphenicol. The enzyme profiling is an important factor for selection of strains as starter cultures. The enzymatic potential of the Leu. mesenteroides TA was evaluated using the API ZYM kit. Leu. mesenteroides TA was observed strong α-glucosidase activity and β-glucosidase.
Leu. mesenteroides TA showed antifungal activity against Aspergillus fumigatus ATCC 96918, A. flavus ATCC 22546, A. ochraceus PF-2, A. nidulans PF-3, Penicillium expansum KCTC 6434, and Pichia kudriavzevii GY1 using a dual culture overlay assay and paper disc assay. Furthermore, Leu. mesenteroides TA represented antibacterial activity against various species of gram-positive and gram-negative bacteria.
The antifungal and the antibacterial activity were stable at heat or proteolytic
enzyme treatment, but it was unstable at pH 5.0∼7.0.
The antifungal compounds were partial purified by solid phase extraction (C18 SPE column), and The antifungal compounds were observed antimicrobial activity. The antifungal compounds showed antifungal activity against various species of fungi. However, The antifungal compounds were not inhibited almost bacteria except Bacillus sp.
The antifungal and the antibacterial compounds were stable at heat or solvent,
but it was unstable at pH 3.0 and pH 5.0∼8.0
Alternative Title
Characterization of Leuconostoc mesenteroides TA isolated from Kimchi harboring antimicrobial activity and its antimicrobial compound
Alternative Author(s)
Lee, Seol Hwa
Affiliation
조선대학교 일반대학원
Department
일반대학원 식품영양
Advisor
장해춘
Awarded Date
2015-02
Table Of Contents
제 1 장 서 론 1

제 2 장 실험 재료 및 방법 6
제 1 절 항진균 활성 균주의 분리 및 동정 6
1. 항진균 활성 균주 분리 6
2. 분리 균주의 동정 6
3. 공시균주와 분리 균주의 상이성 7
가. 당 발효능 7
제 2 절 분리균주의 특성 7
1. 생육 최적 조건 7
가. 배양 온도에 따른 생육도 및 항균 활성 측정 7
나. 초기 pH에 따른 생육도 및 항균 활성 측정 8
다. 배양 상징액의 준비 8
2. 생육시기에 따른 항균 활성 8
3. 안전성 평가 9
가. 용혈성 확인 9
나. 항생제 감수성 9
다. 효소 활성 10
4. 분리 균주의 항균 활성 측정 10
가. 사용한 균주 10
(1) 곰팡이 10
(2) 효모 11
(3) 세균 13
나. 항균 활성 측정 방법 13
5. 항균 spectrum 조사 15
가. 조항균 물질 (배양 상징액)의 준비 15
나. 사용한 균주 15
다. 항균 활성 실험 15
(1) 지시 균주의 준비 15
(2) 항균 활성 측정 방법 16
6. 조항균 물질 (배양 상징액)의 안정성 16
가. pH 안정성 16
나. 온도 안정성 16
다. 효소 안정성 16
라. 항진균 및 항세균 활성 측정 17
제 3 절 항균 물질의 정제 및 특성 17
1. SPE (solid phase extraction) 정제 17
2. 항균 spectrum 조사 18
3. SPE 정제 조항균 물질의 안정성 18
가. pH 안정성 18
나. 온도 안정성 19
다. 용매 안정성 19
라. 항진균 및 항세균 활성 측정 19

제 3 장 결과 및 고찰 20
제 1 절 항진균 활성 유산균주의 분리 및 동정 20
1. 항진균 활성 균주의 분리 20
2. 분리균주의 동정 20
3. 공시균주와 분리 균주의 상이성 26
제 2 절 분리균주의 특성 규명 28
1. 생육 최적 조건 28
가. 배양 온도에 따른 생육도 및 항균 활성 측정 28
나. 초기 pH에 따른 생육도 및 항균 활성 측정 30
2. 생육시기에 따른 항균 활성 32
3. 안전성 평가 34
가. 용혈성 확인 34
나. 항생제 감수성 34
다. 효소 활성 37
4. 분리 균주의 항균 활성 측정 39
5. 항균 spectrum 조사 43
6. 조항균 물질 (배양 상징액)의 안정성 45
가. pH 안정성 45
나. 온도 안정성 45
다. 효소 안정성 45
제 3 절 항균 물질의 정제 및 특성 48
1. SPE 정제 및 항균 spectrum 조사 48
2. SPE 정제 조항균 물질의 안정성 50
가. pH 안정성 50
나. 온도 안정성 50
다. 용매 안정성 50

제 4 장 결 론 52

제 5 장 참고 문헌 57
Degree
Master
Publisher
조선대학교 일반대학원
Citation
이설화. (2014). 김치로부터 분리한 항균 활성을 가진 Leuconostoc mesenteroides TA의 특성 및 그 항균 물질의 특성 규명.
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/12352
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000264647
Appears in Collections:
General Graduate School > 3. Theses(Master)
Authorize & License
  • AuthorizeOpen
  • Embargo2015-02-25
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