CHOSUN

광주지역 여자고등학생의 식행동과 영양소섭취에 관한 연구

Metadata Downloads
Author(s)
홍진희
Issued Date
2007
Abstract
ABSTRACT

A study on dietary behavior and nutrient intakes of
female high school students in Gwangju area.


Jin-hee Hong
Advisor : Prof. Hee-Kyung Ro, Ph. D.
Major in Nutrition Education
Graduate School of Education, Chosun University


The purpose of this study was to investigate dietary behavior and nutrient intakes of female high school students in Gwangju area. A questionaire and 24hr recall were distributed to 562 high school students.
The average height and weight of girls' high school students were 161.0±4.7cm, 52.0±5.9Kg for the first grade and 161.3±4.6cm, 53.3±7.1Kg for the second one. BMI for the first grade and the second one was 20.1±2.0 and 20.5±2.5 respectively. 42% of both groups often skipped breakfast because of not having enough time.
Intakes of most nutrients were adequate. However, Ca, Fe, folic acid intake were lower than those of the KDRIs regardless of their grades. Of the nutrients, Ca, Fe, Folic acid were taken 79.1%, 94.6%, 67.7% for the first grade and 69.4%, 86.0%, 69.2% for the second one. Energy ratio of carbohydrate : protein : fat was 58.8 : 16.5 : 24.7 for the first grade and 59.7 : 16.0 : 24.3 for the second one. Carbohydrate and protein were taken adequately and fat were high in this study.
The dietary sources of protein and fat in two groups were plant sources rather than animal ones. One the other hand, dietary sources of Fe in two groups were animal sources rather than plan ones.
MAR was 0.90 for the first grade and 0.88 for the second one. NAR was good except for Ca, and INQ was over 1 for most nutrients except for Ca, Fe, rivoflavin. Based on these results, nutritional education for the proper intakes of the nutrients was required for the girls' high school students in Gwangju area. Also, education has to be focused on the balanced diet, good dietary habits and exercise and to prevent subjects from abdominal obesity.
Alternative Author(s)
Hong Jin-hee
Department
교육대학원 영양교육
Awarded Date
2008. 2
Table Of Contents
목 차

ABSTRACT ⅴ

제 1 장 서론 1

제 2 장 연구 방법 3
제 1 절 연구대상 및 조사기간 3
제 2 절 조사내용 및 방법 3
1. 일반사항 3
2. 식행동 3
3. 신체계측 3
가. 신장과 체중 3
나. 허리둘레와 엉덩이둘레 4
다. 비만도 4
4. 영양소섭취량 조사 4
가. 한국인 영양섭취기준과 비교 4
나. 영양소 적정섭취비율(NAR)과 평균적정섭취비율(MAR) 5
다. 영양소의 밀도 지수(INQ) 5
제 3 절 통계처리 5

제 3 장 결과 및 고찰 7
제 1 절 조사대상자의 일반적 특성 7
1. 일반적 특성 7
2. 활동사항 10
3. 스트레스 요인 조사 12
가. 스트레스 원인과 해소법 12
나. 스트레스 평균 14
다. 스트레스와 음식섭취 양상의 관련성 17

제 2 절 식행동 조사 19
1. 식습관 19
2. 아침식사 섭취 실태 22
3. 간식 섭취 실태 24
제 3 절 조사 대상자의 신체계측치와 비만도 26
1. 신체계측치 26
2. 비만도 28
제 4 절 영양소 섭취 31
1. 1일 영양소 섭취량 31
2. 에너지 급원 영양소 섭취 비율 39
3. 끼니별 영양소섭취 비율 41
4. 식물성 ․ 동물성 영양소 섭취 비율 45
5. 영양소 적정 섭취 비율과 평균 영양소 적정도 47
6. 영양밀도 지수 49

제 4 장 요약 및 결론 52

참고문헌 57

설문지 63










표 목 차

표 1. 학년별 일반적 특성 9
표 2. 학년별 평소 24시간 활동사항 11
표 3. 학년별 스트레스 원인과 해소법 13
표 4. 학년별 스트레스 요인 원인 분석 16
표 5. 학년별 스트레스와 음식섭취량 변화 18
표 6. 학년별 식습관 조사 결과 21
표 7. 학년별 아침식사 섭취 실태 23
표 8. 학년별 간식 섭취 실태 25
표 9. 학년별 신체계측치 27
표 10. 학년별 신체계측을 통한 비만도 측정 28
표 11. 학년별 비만도 수준 30
표 12. 학년별 1일 영양소 평균 섭취량 37
표 13. 끼니별 영양소 섭취 비율 43
표 14. 학년별 식물성 ․ 동물성 영양소 섭취비율 46
표 15. 학년별 영양소 적정 섭취 비율과 평균 영양소 적정도 48
표 16. 학년별 영양밀도지수 51




그 림 목 차

그림 1. 학년별 탄수화물, 단백질, 지방 섭취비율 40
Degree
Master
Publisher
조선대학교
Citation
홍진희. (2007). 광주지역 여자고등학생의 식행동과 영양소섭취에 관한 연구
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/4729
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000235975
Appears in Collections:
Education > Theses(Master)(교육대학원)
Authorize & License
  • AuthorizeOpen
Files in This Item:

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.