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기능성 식품의 현황 및 전망

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Author(s)
정소영
Issued Date
2004
Abstract
Specific narrow way and trend of functional food which offer utillity about health except nutritional value that is characteristic functional food and it is Examined outside present condition and view. When it was past, food, clothing and shelter were the basis of interest, did quantity of food by putting first but it caused by adult disease that accepted received west dietary partly. Functional food that effect seems to be in disease prevention by changing dietary life into treatment of the adult diseases was appeared. In our country, according to law about health functional food that offer to consumers right information. Similarly, Government could help as can develope more various new products to enterprise by backing systematically and widen adequate knowledge of food selection to consumers. But, development of this functional food estimate a few risk factors. For competitive power hold in the world market the product need the method that develop using peculiar. A technology that learned circles extract and separate material with proof of physiological vitality was a good achievement to promote the development of functional food and bring it upto present status.
Alternative Title
Current Status and Prospect of Functional Food
Alternative Author(s)
Jung, So-young
Affiliation
조선대학교 교육대학원
Department
교육대학원 기술가정교육
Advisor
김경수
Awarded Date
2005. 2
Table Of Contents
목차
표목차 = ⅳ
그림목차 = ⅴ
ABSTRACT = ⅵ
Ⅰ. 서론 = 1
Ⅱ. 기능성 식품의 정의 및 분류 = 3
1. 기능성 식품의 관례적 및 법적 정의 = 3
2. 외국에서의 기능성 식품에 관한 정의 = 4
3. 기능성 식품의 기능별 분류 = 5
1) 생체리듬의 조절 = 5
2) 생체방어기능 = 6
3) 질병의 예방기능 = 6
4) 질병의 회복기능 = 6
5) 노화억제기능 = 6
4. 기능성 식품의 조건 = 7
Ⅲ. 기능성 식품의 소재 = 8
1. 소재별 분류 = 8
1) 영양보충용 제품 = 10
(1) 식이섬유 보충용 제품 = 10
(2) 단백질 및 아미노산 보충용 제품 = 11
(3) 무기질 보충용 제품 = 11
(4) 비타민 보충용 제품 = 11
2) 인삼제품 = 13
3) 홍삼제품 = 13
4) 뱀장어유제품 = 14
5) EPA 및 DHA함유 제품 = 14
6) 로얄제리제품 = 15
7) 효모제품 = 15
8) 화분제품 = 16
9) 스쿠알렌제품 = 16
10) 효소제품 = 16
11) 유산균함유 제품 = 17
12) 클로렐라제품 = 20
13) 스피루리나제품 = 20
14) 감마리놀렌산함유 제품 = 21
15) 배아유 제품 = 22
16) 배아제품 = 22
17) 레시틴제품 = 24
18) 옥타코사놀함유 제품 = 24
19) 알콕시글리세롤함유 제품 = 25
20) 포도씨유 제품 = 25
21) 식물추출물발효제품 = 25
22) 뮤코다당?단백제품 = 26
23) 엽록소함유 제품 = 26
24) 버섯제품 = 26
25) 알로에제품 = 27
26) 매실추출물제품 = 28
27) 자라제품 = 28
28) 베타카로틴함유 제품 = 29
29) 키틴과 키토산함유 제품 = 29
30) 키토올리고당함유 제품 = 30
31) 글루코사민함유 제품 = 31
32) 프로폴리스추출물 제품 = 31
33) 생식 = 32
2. 기능성 식품 소재의 현황과 연구동향 = 34
1) 국내기술 수준 = 34
2) 연구개발 프로그램 현황 = 36
3) 연구동향 = 37
Ⅳ. 기능성 식품의 특허출원 동향 = 39
1. 연도별 출원 동향 = 39
2. 출원인 동향 = 40
3. 국가별 동향 = 41
4. 기술분야별 특허동향 = 42
1) 주/부식류의 특허기술현황 = 43
2) 부재료의 특허기술현황 = 44
3) 기호식품의 특허기술현황 = 45
4) 간식류의 특허기술현황 = 45
5) 건강보조식품의 특허기술현황 = 46
5. 원료소재별 특허동향 = 47
1) 식물성소재의 특허기술현황 = 47
2) 동물성소재의 특허동향 = 48
6. 기술개발 현황 = 49
Ⅴ. 기능성 식품의 시장현황 = 51
1. 해외시장 동향 = 51
1) 미국 = 52
2) 유럽 = 54
3) 일본 = 54
2. 국내시장 동향 = 55
Ⅶ. 기능성 식품의 전망 = 60
Ⅷ. 요 약 = 62
참고문헌 = 64
Degree
Master
Publisher
조선대학교 교육대학원
Citation
정소영. (2004). 기능성 식품의 현황 및 전망
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/4280
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000234785
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Education > Theses(Master)(교육대학원)
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