CHOSUN

한국 성인여성의 체질량지수에 따른 식사의 질

Metadata Downloads
Author(s)
김인숙
Issued Date
2013
Keyword
korean female body mass index low weight normal obese weight dietary quality
Abstract
제안 :
본 연구는 2010년 1월~12월 시행된 제5기 1차년도 국민건강 영양조사 원시자료를 통해 분석되었다.

방법 :
본 연구는 조사에 참여한 대상자 8,958명 중 19세이상 성인여성 3,552명을 대상으로 체질량지수에 따라 저체중군, 정상군, 비만군 분류하여 영양소 섭취실태를 통한 식사의 질을 평가 하였다. 모든 자료의 처리는 SPSS 20.0를 이용하였다.

결과 :
1.영양소 섭취 실태 조사 결과
- 영양소 섭취량은 제체중군, 정상군, 비만군에서 인,철, 비타민 A, 티아민, 리보플라빈, 니아신, 비타민 C에 대해서는 권장섭취량의 75%이상 섭취하고 있으나, 칼슘의 경우 75%이하로 낮은 섭취율을 보였다.
- 칼슘 : 인의 섭취비율에 대해 저체중군 1 : 2.1, 정상군은 1 : 2.1, 비만군은 1 : 2.3으로 세 군 모두 칼슘에 비해 인의 섭취율이 약 2배 가량 높았다.
- 특히 나트륨은 세군에서 권장섭취량을 초과하여 섭취하는 것으로 나타났다.
2.
- 세 대조군간 평균 NAR은 모든 영양소에서 1.0미만인 것으로 나타났으며, 특히 칼슘의 NAR이 다른 영양소에 비해 낮은 것으로 나타났다. 칼슘의 NAR은 저체중군 0.57, 정상군 0.63, 비만군 0.56에서 비만군의 NAR이 낮은 것으로 나타났다.
- 평균 MAR은 저체중군 0.76, 정상군 0.83, 비만군 0.78로 유의하지 않았다.
따라서 전반적인 식사의 질을 개선할 수 있는 양질의 식품섭취가 요구된다.
- INQ는 대부분의 영양소가 1.0이상 이었으나, 세대조군 모두 리보플라빈과 칼슘의 INQ가 다른 영양소에 비해 많이 부족한 것으로 보인다. 이는 에너지에 비해 영양소 섭취가 떨어진다는 것을 의미하므로, 영양소 섭취량을 충족시키기 위한 양질의 식품섭취를 통해 INQ가 1.0 이상을 유지하도록 해야 한다. 특히 연구 결과에서 칼슘의 INQ가 1.0미만인 것으로 나타난 점을 고려해 볼 때 질 좋은 칼슘의 식품을 증가시켜야 할 것으로 사료된다.

결론:
따라서 본 연구는 한국 성인여성을 체중군, 정상군, 비만군으로 분류하여 영양소 섭취실태를 통한 식사의 질을 평가하여 식품섭취 시 양질의 식품을 섭취하도록 하는 식사의 다양성과 함께 식생활의 중요성을 제시하고자 하였으며, 영양교육 프로그램 개발에 필요한 기초자료로 활용하고자 하였다. .
EvaluationofDietaryQualityinKoreanFemaleAccordingto
BodyMassIndex:From theKoreanNationalHealthand
NutritionExaminationSurveyDataof2010
Kim,In - Suk
Advisor:Prof.Choi,Seong-woo,MD,Ph.D
DepartmentofPublic Health
GraduateSchoolofHealthScience,
Chosun University
Purpose:ThisstudyistoidentifyastowhetherEvaluationofdietaryquality
in korean femaleaccording tobody massindex,KoreaNationalHealth and
ExaminationSurveydata(KNHANESV-1)
Method:Targeting 3,552 adult females above the age of 19 out of the 8,958
who participated in the survey, this study classified them into a low weight
group, a normal weight group, and an obese group according to their body mass
indexes and evaluated their eating quality based on their ingestion of nutrients.
All data was analysed with the use of SPSS 20.0.
Results:
1. Results of the Nutrient Ingestion Survey
- The low weight group, the normal weight group, and the obese group ingested more
than 75% of the recommended intake in phosphorus, iron, vitamin A, thiamine,
riboflavin, niacin, and vitamin C while they took in less than 75% of the
recommended calcium.
- The ratios of calcium intake to phosphorus were: 1:2.1 for the low weight group, 1:
2.1 for the normal weight group, and 1:2.3 for the obese group. All the groups took
in twice as much phosphorus as calcium.
- In particular, it was discovered that all three groups took in more salt than the
recommended amount.
2. The average of the NAR for all the three groups was less than 1.0 for all
nutrients. In particular, the NAR for calcium was lower than that of other nutrients.
The NARs for calcium were 0.57 for the low weight group, 0.63 for the normal
group, and 0.56 for the obese group.
- The average MAR was 0.76 for the low weight group, 0.83 for the normal group,
and 0.78 for the obese group.
Therefore, it is suggested that the subjects should eat more high quality food to
improve their nutrition.
- The INQ was above 1.0 for most nutrients, but all three groups had a small INQ
for riboflavin and calcium. This means that they had a lower intake of nutrients in
comparison with the energy they required. So, through eating quality food, an INQ
above 1.0 should be maintained. In particular, it is suggested that the subjects should
eat more food with quality calcium in consideration that the INQ for calcium was
less than 1.0 as presented in the study.
Conclusion:This study classified Korean female adults into a low weight group, a
normal weight group, and an obese group to evaluate their eating quality based on
their nutrient intake conditions and suggested the use of the results for the development of a
nutrition education programs focusing on the importance of eating food that contained many
different nutrients.
Keywords: koreanfemale,bodymassindex,low weight,normal,obeseweight,
dietaryquality
Alternative Title
Evaluation of Diet Quality in Korean Female According to Body Mass Index
Alternative Author(s)
Kim In Suk
Affiliation
조선대학교 대학원
Department
보건대학원 보건학과
Advisor
최성우
Awarded Date
2013. 8
Table Of Contents
ABSTRACT ⅲ
Ⅰ.서론 1
Ⅱ.연구방법 3
A.자료수집 및 연구대상 3
B. 연구 내용 및 방법 4
C. 자료 분석 방법 8
Ⅲ.연구결과 9
A.연구대상자의 특성 9
1.일반사항 9
2.체질량지수 및 체중조절 11
3.생활행태 요인 13
4.식사습관 15
B.연구대상자의 식사의 질 17
1.영양소 섭취실태 17
2.영양소 적정 섭취비와 평균 영양소 적정 섭취비 19
3.영양의 질적 지수 21
Ⅳ.고 찰 23
Ⅴ.요약 및 결론 26
참고문헌 27
감사의 글 29
Degree
Master
Publisher
조선대학교 대학원
Citation
김인숙. (2013). 한국 성인여성의 체질량지수에 따른 식사의 질
Type
Dissertation
URI
https://oak.chosun.ac.kr/handle/2020.oak/2298
http://chosun.dcollection.net/common/orgView/200000264105
Appears in Collections:
Medicine & Parmacy > Theses(Master)(의학전문대학원/보건대학원/임상약학대학원)
Authorize & License
  • AuthorizeOpen
Files in This Item:

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.